Hlavní obsah

V Zálezlicích se protrhla hráz

– Zálezlice • Aktualizováno

V Zálezlicích na Mělnicku se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zůstává tam ještě kolem stovky obyvatel, řekla manželka starosty Zdeňka Čížková. Obec, která byla symbolem ničivých záplav v roce 2002, je podle ní odříznuta od okolního světa a voda stále stoupá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Článek

Provizorně postavená hráz se začala protrhávat už v pondělí. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Obec nechala osmimetrovou díru ve valu zavézt zeminou a místo se snažila zabezpečit. Večer ale hráz velkému tlaku vody neodolala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Evakuace obyvatel ze Zálezlic na Mělnicku

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zatopené domy v Zálezlicích

„K večeru začala voda stoupat a bylo jasné, že se to udržet nedá. To, co jsme tam dosypali, a nebylo zhutněné, se protrhlo,“ uvedla Čížková.

Odejít zatím museli lidé z nejníže položených míst, je však pravděpodobné, že evakuace bude pokračovat. „Silnice do obce je neprůjezdná, obec je de facto odříznutá od okolního světa,“ řekla Čížková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zoufalí evakuovaní obyvatelé Zálezlic na Mělnicku

Do Zálezlic měl v úterý přijet ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle Čížkové je však otázkou, zda se do obce vůbec dostane. „Venku se rozednilo, takže monitorujeme další škody. Uvidíme, jaká bude situace,“ dodala.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zatopený objekt v Zálezlicích-Kozárovicích na Mělnicku

Zálezlice byly poničeny během povodní v roce 2002. Tenkrát v obci spadlo 121 domů a hospodářských stavení. Voda kromě toho poničila třeba rozvody elektřiny, pouliční osvětlení, silnice, kanalizaci, čističku, vodovod nebo fotbalový stadión. Škody se vyšplhaly přes 200 miliónů korun. Od té doby se v podstatě celá obec obnovila a počet jejích obyvatel stoupl. [celá zpráva]

Po protržení nedostavěné hráze v Zálezlicích byla zaplavena příjezdová silnice. Cesta končí pod vodou už v nedalekém Obříství, kde byla zaplavena část domů. Voda je také jen pár metrů od zdejší radnice.

Foto: Josef Koukal, Právo

V Obříství voda zaplavila několik domů.

„Máme zaplavené čtyři rodinné domy a jednu firmu,“ vypočetla místostarostka Obříství Renata Šulcová. Voda stále stoupá, do osmé hodiny ráno zhruba o 4 cm. „Večer byl přírůstek o 10 cm každou hodinu, takže růst hladiny se zpomalil a jsme mírně optimističtí, řekla Právu Šulcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám