Hlavní obsah

Zemřela nejstarší ordinující lékařka v Česku, bylo jí 99 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světlé nad Sázavou zemřela Irma Němečková, nejstarší ordinující lékařka v Česku. V květnu by oslavila sté narozeniny. Lékařskou praxi provozovala nepřetržitě déle než 70 let a v některých případech léčila už pravnuky svých někdejších pacientů. Lékařka zemřela 1. března, řekl v pondělí starosta Světlé Jan Tourek. Rozloučení se konalo v rodinném kruhu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Irma Němečková na snímku z října 2012

Článek

Němečková po promoci v roce 1939 začala o rok později provozovat lékařskou praxi ve Světlé nad Sázavou, kde ordinovala téměř do posledních chvil. Pohotovostní a noční služby sloužila až do svých 78 let a ještě jako dvaadevadesátiletá řídila auto.

Jako praktická lékařka si musela zpočátku v ordinaci poradit s mnoha úkony, od trhání zubů po porody a drobné chirurgické zákroky. Hovořila německy a francouzsky. K jejím zálibám patřila hudba a četba knih.

V minulém roce ocenil Kraj Vysočina světelskou lékařku nejvyšším krajským vyznamenáním - kamennou medailí. Letos v lednu se Němečková stala čestnou občankou Světlé nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám