Hlavní obsah

Soud vrátil do hry o Hrad Bobošíkovou, Dlouhý a Okamura neuspěli

– Brno
Právo, Novinky, rsk, pko

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek nařídil ministerstvu vnitra, aby zaregistrovalo předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou pro přímou volbu prezidenta. Naopak Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura u soudu neuspěli. Soud zamítl také stížnosti kandidátů, kteří vůbec neshromáždili potřebných 50 tisíc podpisů.

Soudce Šimíček vysvětlil, proč je Bobošíková zpět ve hřeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Okamura, Bobošíková a Dlouhý měli podpisů původně dost, ale ministerstvo vnitra je po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z volby. Všichni tři pak u NSS zpochybnili zejména výpočet podílu neplatných podpisů. Ministerstvo totiž sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, ačkoliv ji podle některých odborníků mělo zprůměrovat.

"Mám radost," reagovala bezprostředně po oznámení rozhodnutí Bobošíková, která právě v tu chvíli odpovídala v chatu na otázky čtenářů Novinek.cz. [celá zpráva]

Ministerstvo kandidaturu Bobošíkové původně odmítlo, přestože předložila petiční archy s téměř 57 tisíci podpisy. Ministerstvo při přepočítávání hlasů svou metodikou ale více jak 10 tisíc podpisů neuznalo. Postup resortu označil NSS za chybný.

Při přepočítávání hlasů ministerstvo z prvního vzorku odečetlo 7,6 procenta hlasů, z druhého pak 11,5 procenta a podle své metodiky pak odečetlo ze všech podpisů 19 procent hlasů, tedy součet chybovosti z obou vzorků. Podle NSS se ale měla chybovost vzorků průměrovat, nikoli sčítat. Při tomto postupu dosáhla Bobošíková na 50 810 podpisů, a těsně tak splnila podmínku pro registraci.

"U pana Dlouhého a Okamury jsme zjistili, že i po přepočtu je chybovost tak vysoká, že počet podpisů nedosahuje 50 tisíc," uvedl předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček.

Okamura měl podle soudu nejvyšší chybovost

Soud zdůraznil, že Tomio Okamura měl ze všech kandidátů jednoznačně nejvyšší chybovost údajů. „Chybovost jeho petice byla řádově nesrovnatelná s téměř všemi ostatními kandidáty na funkci prezidenta republiky. Všichni kandidáti byli přitom v naprosto stejné situaci, všichni čelili stejným interpretačním problémům ohledně nové právní úpravy prezidentské volby,“ uvedl Šimíček.

"Pokud by i v takto flagrantní chybovosti byla posouzena navrhovatelova kandidátní listina jako bezvadná, byl by zcela vyprázdněn ústavní požadavek 50 tisíci podpisů," dodal s tím, že by byla hrubým způsobem narušena férovost volby prezidenta.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) při vyhlašování rozhodnutí ohledně prezidentských kandidatur

Co se týče podpisů na petici u Vladimíra Dlouhého i zde soudci zkritizovali systém výpočtu chybovosti, kterým postupovalo ministerstvo vnitra. Ani zprůměrování chybovosti ale Dlouhému nepomohlo. "I při napravení tohoto pochybení navrhovateli chybí více než dvě procenta k požadovaným 50 tisícům podpisů," prohlásili soudci.

Při rozhodnutí o Bobošíkové, Okamurovi i Dlouhém nebyl volební senát zcela jednotný a nesouhlasná stanoviska ve všech případech uplatnili předseda NSS Josef Baxa, dále Radan Malík a Jan Passer. Většina je však přehlasovala.

Soudci k rozhodování o devíti podnětech využili celou patnáctidenní lhůtu, kterou jim dává zákon. Senát s předsedou Šimíčkem po celou dobu jednal za zavřenými dveřmi a soudci nechtěli svůj postup nijak komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám