Hlavní obsah

Prezidentští uchazeči bez 50 000 podpisů neuspěli, soud jejich stížnosti zamítl

Právo, Novinky, jas,pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uchazeči o Hrad, kteří neshromáždili potřebných 50 000 podpisů, neuspěli s odvoláním k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Ten ve čtvrtek oznámil, že jejich návrhy zamítl. Jedná se například o advokátku Kláru Samkovou, Petra Cibulku, Jiřího Kesnera, Annu Kašnou a Karla Světničku.

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Článek

Soud návrhy zamítl jako nedůvodné a uvedl, že proti rozhodnutí se nelze odvolat. Jedinou možností pro neúspěšné uchazeče je proto obrátit se se stížností na Ústavní soud, který však na rozdíl od NSS není vázán zákonnými lhůtami.

Soud dal zároveň Samkové za pravdu v tom, že "nebylo legislativně nejšťastnější", že zákon o přímé volby nabyl účinnosti až počátkem října letošního roku. Zároveň však soudci konstatovali, že pozdní přijetí zákona nemůže mít vliv na povinnost uchazečů předložit 50 000 podpisů.

Samková ve střetu zájmů

Samková argumentovala, že "jejích 1 076 platných hlasu vypovídá o skutečné vůli občanů podpořit její kandidaturu na prezidenta".  Volební senát NSS v čele s Vojtěchem Šimíčkem ale její argumentaci neuznal. „ Je zcela bezpředmětný argument navrhovatelky, že snad jejích 1 076 podpisů má mít stejnou váhu jako 50 000 podpisů ostatních kandidátů," uvedli soudci.

"Soud se rovněž musí pozastavit nad tím, že navrhovatelka je advokátkou, která v jiném řízení zastupuje kandidáta na prezidenta republiky pana Tomia Okamuru. V právě projednávaném případě se však svou argumentací, v níž zpochybňuje postup všech ostatních občany podporovaných kandidátů na prezidenta republiky, dostává do zjevného střetu zájmů se svým klientem,“ dodali soudci.

Samková již avizovala, že je připravena se na Ústavní soud obrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám