Hlavní obsah

Senátoři chtějí poslat Švejnara na poslední chvíli do hry o Hrad

Novinky, jov
Aktualizováno

Doslova na poslední chvíli před úterní uzávěrkou přihlášek kandidátů do přímé volby prezidenta se někteří senátoři rozhodli uspořádat pokus o vtažení ekonoma Jana Švejnara do hry o Hrad. Švejnara by v pozici hlavy státu viděla ráda například senátorka Alena Dernerová zvolená za hnutí Severočeši.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

„Pan profesor Švejnar je mým kandidátem číslo jedna. Jsem jedna z těch, kteří to podepíší,“ řekla v pondělí Dernerová Novinkám. Deník Insider, který o senátorské prezidentské akci informoval jako první, uvedl, že podporu Švejnarovi potvrdilo celkově devět senátorů. Aby mohla být podána přihláška do boje o Hrad, je třeba nejméně deset členů horní komory.

Dernerová věří, že se to podaří. „Věřím a doufám, že ano,“ sdělila Novinkám. Dalším, kdo chce Švejnara podpisem podpořit, je podle Dernerové senátor Jan Horník (za TOP 09 a STAN). Senátorka přitom už před časem podepsala kandidaturu expremiérovi Miloši Zemanovi. Ten však nasbíral i potřebný počet podpisů občanů.

Podle Dernerové to bylo v situaci, kdy potřeboval Zeman pomoci. V každém případě podle ní vždy platilo, že upřednostňuje Švejnara.

Samotný Švejnar aktivitu senátorů nekomentoval. „Nemám dostatek informací, abych se k tomu mohl vyjádřit,“ řekl Insideru. V každém případě se „výstřel za Švejnara“ koná na poslední chvíli, protože přihlášky do hradního klání je možné podat nejpozději 6. listopadu.

Švejnar navíc počátkem září oznámil, že kandidovat nebude. „Oznamuji, že jsem se rozhodl neúčastnit této volby prezidenta ČR,“ uvedl v prohlášení. V rozhovoru pro MF Dnes pak vyslovil obavu, že kampaň pro přímou volbu se stává soubojem peněz a vlivových skupin. „Ne soubojem vizí, a proto jsem se rozhodl nekandidovat,“ doplnil Švejnar.

Dernerová nicméně uvedla, že Švejnar bude určitě kandidovat. „Určitě do toho půjde, stoprocentně,“ řekla Novinkám. Jako důkaz tvrzení uvedla, že se ekonom vrátil před časem z USA do ČR. Navíc zdůraznila, že je se Švejnarem v pravidelném kontaktu, jen v pondělí s ním hovořila třikrát.

Anketa

Dali byste v prezidentské volbě hlas Janu Švejnarovi?
ano
27,9 %
ne
72,1 %
Celkem hlasovalo 18572 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám