Hlavní obsah

Tluchoř se dušuje, že kvůli zvýšení DPH vládu neshodí

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ODS Petr Tluchoř, který je kritikem svého stranického šéfa a premiéra Petra Nečase, ve středu odmítl ve vyjádření na svém Facebooku, že se chystá kvůli nesouhlasu se zvýšením DPH na 15 a 21 procent shodit vládu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Článek

„Cítím potřebu reagovat na množící se dotazy, zda hodlám kvůli vládnímu balíčku „shodit“ kabinet. Tyto spekulace, či snad přímo výhrůžky, musím naprosto odmítnout,“ napsal Tluchoř na Facebooku v příspěvku s názvem „Kvůli balíčku vláda nepadne“.

Zároveň uvedl, že s balíčkem obsahujícím zvýšení DPH nesouhlasí. „Pravdou je, že balíček považuji za špatný. Zvyšování daní jako lék na krizi nefunguje a navíc je v rozporu s dlouhodobým programem a volebními sliby ODS. Naprosto však nerozumím tomu, proč je hlasování o balíčku spojováno s pádem vlády,“ uvedl.

Tluchoř také zopakoval, že o tom, jak bude o balíčku ve Sněmovně hlasovat, se rozhodne až na základě rozhovorů se členy a poslanci ODS. I kdyby balíček neprošel, není podle Tluchoře žádný důvod, aby padla vláda.

"Klaus do čela ODS"

„Spekulace o tom považuji za zbytečné strašení. Nevím, proč by vláda vedená ODS měla padnout kvůli neschválení balíčku, který jde proti programu ODS, proti tomu, co jsme s velkými obtížemi v minulosti prosadili,“ poznamenal Tluchoř.

Zároveň upozornil, že pád vlády kvůli zvýšení DPH nepřipadá vůbec v úvahu i proto, že s tímto zákonem vráceným Senátem již kabinet nemůže spojit otázku důvěry. A dodal, že rozhodně nezvedne ruku pro vyslovení nedůvěry vládě. „Zdůrazňuji, že pro nedůvěru vládě bych rozhodně nehlasoval,“ sdělil.

Tluchoř vyvolal rozruch svým nápadem, aby se do čela občanských demokratů vrátil po skončení prezidentského mandátu Václav Klaus. „Náležitosti, jak si představuji předsedu ODS, Václav Klaus nepochybně stále splňuje,“ řekl v rozhovoru pro sobotní Právo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám