Hlavní obsah

Poslanci již mohou studovat spis k dalším Rathovým kauzám

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie doručila v pondělí dopoledne do Sněmovny spis, v němž zdokumentovala svá podezření z dalších trestných činů, jichž se měl dopustit poslanec David Rath. Členové mandátového a imunitního výboru se s obsahem čtyř svazků budou moci seznamovat celý týden. Příští pondělí se pak výbor sejde ve Sněmovně, aby vyslechl také stanovisko Davida Ratha, případně jeho advokátů.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath při projevu

Článek

Rath je od května ve vazbě v litoměřické věznici kvůli podezření z korupce, které se měl dopustit při zakázce na rekonstrukci buštěhradského zámku. Druhou žádost o vydání k trestnímu stíhání policisté poslali do Sněmovny v červenci. Podezření se tentokrát týká nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici a dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Členové výboru tentokrát nechtějí k vyslechnutí Ratha cestovat mimo budovu parlamentu. V květnu se kvůli utajení sešli jeho členové s poslancem a jeho advokátem na „neutrální půdě“ v prostorách zařízení ministerstva vnitra na Spiritce. Jak řekl v pondělí šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) sezení výboru proběhne v prostorách Sněmovny, nezopakuje se tedy model, který byl využit při první policejní žádosti o Rathovo vydání na jaře.

Sobotka: Už žádné manévry

„Doufám také, že se nebudou opakovat manévry, které se odehrály ve Sněmovně kolem přítomnosti Davida Ratha v prvním případě. Alespoň ne v tomto rozsahu. Byla to zbytečná demonstrace síly policie a doufám, že tentokrát zvolí volnější variantu,“ komentoval tehdy Sobotka jak eskortu na Spiritku, tak poté jeho převoz na jednání Sněmovny.

Pro jednání přímo ve Sněmovně se vyslovil také předseda branného výboru a člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím (ODS). Podle něho byly okolnosti utajování, kde se uskuteční schůze výboru s Rathem, příliš „teatrální“.

Sněmovna by se vydáním Ratha k trestnímu stíhání za tři další činy měla zabývat na schůzi, která začne v úterý 4. září. Nedořešena zůstává otázka, zda to bude hned na jejím začátku, což by přivítala soc. dem., nebo zda se poslanci budou nejprve věnovat zákonům, kvůli kterým byla schůze svolána, a Rathova kauza přijde na pořad až po nich.

Advokáti budou mít znovu smůlu

Vidím předpokládá, že Sněmovna opět nepovolí vystoupit Rathovým advokátům při jednání Sněmovny. „Ve výboru je to jiné, tam samozřejmě mohou být přítomni a mají i možnost vystoupit. Bylo tomu tak ve všech případech. Ale ve Sněmovně předpokládám konzistentní názor, tedy že se hlasováním rozhodne o tom, že možnost vystoupit ani v tomto případě nedostanou,“ řekl Vidím Právu.

Šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc bude v případě hlasování o umožnění projevu Rathovým advokátům pro: „Nemůžu mluvit za klub, ale osobně bych to podpořil. Bude záležet také na vyjádření Ratha na výboru,“ řekl Tejc Právu.

Reklama

Související články

Rathovi advokáti kritizují postup soudu

Advokáti Davida Ratha Roman Jelínek a Adam Černý tvrdí, že došlo ke zpochybnění nestrannosti a objektivity soudu, který se prý při jednání o stanovení kauce...

Výběr článků

Načítám