Hlavní obsah

Vláda Petra Nečase se v EU nejméně shoduje s Británií

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se řada vládních politiků předhání v protievropské rétorice, statistiky ukazují, že české vlády včetně kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) mají v Radě ministrů EU nejdál od postojů Británie a poslední tři roky hlasují shodně s většinou členských zemí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

Článek

Zástupci české vlády hlasují nejvíce ve shodě se svými kolegy z Kypru (98 procent), Slovenska, Litvy, Malty, Francie, Slovinska, Řecka, Lucemburska a Estonska (97 procent). Naopak nejméně se na svých postojích shodují s Británií (89 procent).

Vyplývá to ze statistik serveru VoteWatch.eu, který srovnává hlasování členských zemí napříč sedmadvacítkou. Na serveru jsou data od července 2009 – tehdy v ČR vládl úřednický kabinet premiéra Jana Fischera – až po současnost.

Pokud by se čísla poměřovala od doby, kdy v létě 2010 sestavil kabinet Petr Nečas (ODS), byla by shoda s Británií ještě o procento nižší. Británie je zemí s nejčastěji minoritním stanoviskem (34 procent). Menšinové pozice za tříleté období Praha zastávala jen z devíti procent, zejména v oblasti životního prostředí a zdravotnictví, a o něco méně při debatách o zemědělské politice a justici. Nečasův kabinet měl minoritní názor jen v sedmi procentech případů a také ve stejných oblastech.

Politologové: Dalo se to očekávat

Vyjádřeno čísly, čeští ministři z 218 hlasování hlasovali jen třikrát proti a čtyřikrát se zdrželi. Podle VoteWatch.eu Česko hlasovalo naposledy letos v únoru proti návrhu regulujícímu použití fosfátů v pracích prostředcích společně s Bulharskem. Návrh i tak prošel.

Odborníky takové chování ČR nepřekvapuje a protiunijní rétoriku, která se objevuje, považují za věc vnitropolitického boje. „Svědčí to o tom, že česká zahraniční politika ve vztahu k EU je pragmatická a nemusí za všech okolností sledovat to, co politické strany používají ve vnitropolitickém boji. To oceňuji,“ řekl Právu politolog Tomáš Lebeda.

Politolog Jiří Pehe je podobného názoru. „Myslím, že tzv. euroskepticismus Nečasovy vlády a různé naschvály vůči EU jsou jen rétorická cvičení. ČR si ve skutečnosti realisticky dává pozor, aby z mainstreamu neodbočila. I ODS, která by se ráda prezentovala jako euroskeptická, si uvědomuje, že bez EU nemůže ČR ekonomicky přežít,“ uvedl.

Politolog Jan Bureš míní, že politici mluví jinak v zahraničí. „Lidé, kteří tam jezdí, po době problematiku pochopí, udělají si kontakty, fungují konvenčně a vůči EU nejsou tak odtažití jako doma před voliči,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám