Hlavní obsah

Babiš byl zvolen předsedou Ano 2011, hlasovalo se za zavřenými dveřmi

Právo, jim
Praha
Aktualizováno

Bez přítomnosti novinářů si delegáti na ustavujícím sněmu protestního politického hnutí Ano 2011 zvolili nové vedení. Na kandidátní listině byly jen dvě položky: na prvním místě jméno zakladatele hnutí, miliardáře a šéfa potravinářského gigantu Andreje Babiše, druhá kolonka byla prázdná, připravená pro případ, že by se přeci jen našel protikandidát. To se ovšem nestalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miliardář a šéfa potravinářského gigantu Andrej Babiš byl zvolen předsedou ANO 2011.

Článek

Nedlouho po poledni sněm rozhodl, že v čele Ano 2011 stane jeho zakladatel Babiš. Dostal hlasy 73 z 76 delegátů. Za stranu budou v podzimních volbách do Senátu kandidovat čtyři muži a tři ženy. Do kampaně investuje strana 10,5 miliónu korun.

Mezi kandidáty se objevili lidé různých profesí. Například brněnský lékař Rostislav Vyzula, advokát a publicista Milan Hulík, scenárista a dramaturg Petr Binder, majitel sportovního centra František Petrtýl, krajská zastupitelka Václava Domšová, pedagožka Ivana Dobešová a bývalá starostka obce Křimov Milada Benešová.

Babiš potvrdil, že cílem strany jsou volby do Sněmovny za dva roky. Program strany však ještě nebyl podle něj jasně definován.

Volba za zavřenými dveřmi

Že se Babiš stane šéfem vlastního projektu bylo celou dobu více než zřejmé, ale proč to tajnůstkaření? „Nic za tím není. Prostě jsme se z organizačních důvodů dohodli, že jednání bude neveřejné,“ odpověděl na dotaz Práva jeden z organizátorů sněmu.

Babiš je sice ochoten stranu, kterou založil, vést, ale odmítá se sám zúčastnit jakýchkoli voleb. Po volbě předsednictva sněm schválí základní programové teze a odpoledne představí Babiš veřejnosti svých sedm kandidátů do Senátu.

Babiš chce oslovit voliče především protikorupčním tažením a kritikou neschopnosti současných politiků. Podle jeho představ by se měl stát řídit jako firma a odmítá se na politiku dívat optikou pravolevého vnímání.

Ano 2011 si klade za cíl vyvolat do příštích sněmovních voleb protestní shromáždění, které by zaplavilo Václavské náměstí. Voličům by Babiš rád nabídl jako příští kandidáty úspěšné podnikatele, anebo bezúhonné politiky, kteří se těší dobré pověsti ve svém kraji.

Podpora nepodpora

Nicméně jeho snahy se zatím nesetkaly s úspěchem. Pod jeho vlajkou odmítl kandidovat bývalý liberecký primátor Jan Korytář, kterého do čela radnice vynesly protestní volby roku 2010. Nepodařilo se mu zlanařit ani exposlance Strany zelených Přemysla Rabase a rovněž jeho nabídku odmítl bývalý šéf Škody Vratislav Kulhánek, který si se současnou politikou nechce špinit ruce.

Nakonec nesehnal ani deset kandidátů pro senátní volby, jak si předsevzal, ale jen sedm. S jakými jmény se vytasí, se ukáže odpoledne.

Na druhou stranu ale Babišovo úsilí podpořila řada byznysmenů včetně třeba šéfa Student Agency Radima Jančury, dalšího z rozzlobených podnikatelů, kterým už korupční praktiky lezou krkem.

Na své straně má i nejčtenějšího spisovatele Michala Viewegha, který momentálně vydává romány o místní galerce, a další osobnosti z kulturního života.

Reklama

Výběr článků

Načítám