Hlavní obsah

Protikorupční strategie vlády splněna ze dvou třetin, resty však přetrvávají

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda již splnila 70 procent úkolů, které si předsevzala v protikorupční strategii. Ta obsahuje 88 bodů a splněno jich do závěru července bylo 62. Ne všechno se však stihlo v původně plánovaných termínech, přiznala předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake (LIDEM).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

Za podstatné považuje výbor předložení návrhu zákona o dohledu nad financováním politických stran a návrhu zákona o registru přestupků. Ty by měla na podzim projednat vláda a následně by mohly pokračovat v pouti legislativním procesem.

Změnit by se měla i nominační kritéria pro zástupce státu ve společnostech s jeho majetkovou účastí. [celá zpráva]

Ne vše se však podařilo v původně plánovaných datech. Kabinet dosud nechválil věcný záměr zákona o státním zastupitelství. Ačkoliv měl být přijat dokonce června a kabinet jej měl k dispozici od února. Peake nicméně věří, že do konce roku bude návrh zákona předložen vládě.

Konec přílepků stále v nedohlednu

Sněmovna rovněž zatím nepředložila návrh změny jednacího řádu, který by znemožnil  přidávání nesouvisejících přílepků k zákonům a rovněž ukončil praxi "porcování medvěda", kdy poslanci posílali do svých regionů prostředky v rámci schvalování zákona o státním rozpočtu.

„Úprava jednacích řádů je výsadním právem komor. Zatímco Senát svůj návrh předložil, Sněmovna stále otálí,“ řekla Peake.

Do konce roku by vedle výše uvedených norem měly spatřit světlo světa i další návrhy ať už půjde o návrh zákona o lobbingu, o zákon o úřednících veřejné správy či novelu trestního zákoníku obsahující znovuzavedení zvláštní účinné lítosti pro korupční trestné činy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám