Hlavní obsah

Senát smetl Drábkovu revoluci v pěstounské péči. Rozhodnou poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radikální změna pěstounské péče, která by se měla profesionalizovat a v budoucnu radikálně snížit počet dětí v ústavech, v Senátu neprošla. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nepřesvědčil levicové senátory, že změna by byla ku prospěchu dětí a vedla k úsporám v rozpočtu. Norma se vrátí do Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Novela chce dostat děti z ústavů do péče pěstounů (ilustrační foto)

Článek

Podle představ ministerstva by profesionální pěstouni dostávali vyšší odměny a zároveň by měli na odměnu nárok i v době, kdy by o žádné dítě nepečovali.  Méně peněz od státu by měla v případě schválení novely zařízení pro okamžitou pomoc, jimž by ale měli začít víc platit rodiče.

"Cílem je vytvořit podmínky, aby dítě zůstalo v rodinném, případně náhradním rodinném prostředí," uvedl ministr Drábek. Vyvracel obavy, že ústavy by měly být zrušeny. "Chceme snížit poptávku po nich. Zařízení mají smysl, poskytují řadu dalších služeb," uvedl.

Pěstouni budou lační po penězích, bojí se senátor

Senátory ale nepřesvědčil. Kritika zaznívala hlavně od sociálních demokratů. "Velkým rizikem novely je selhání pěstounské péče," uvedla Dagmar Terelmešová (ČSSD). Děti by podle ní mohly jít z rodiny do rodiny, aniž by byly zohledněny jejich citové vazby. "Profesionalizace vede k tomu, že mnoho dětí migruje mezi rodinami a péče se jim nedostává," přidala se Marta Bayerová (KSČM).

Očekávání, že rodiče budou platit vyšší příspěvky, je podle Terelmešové nereálné, už nyní je prý nelze z lidí vymoci. "Jde o tajnou likvidaci institucionální péče," tvrdí. Pavel Lebeda (za ČSSD) se tázal, co bude s budovami po ústavech. Poukazoval také na to, že profesionalizací pěstounské péče budou podle něho v centru pozornosti rodin peníze, ne dítě. "Bude převažovat lačnost peněz," zdůraznil.

Předlohu naopak podpořili v rozpravě Pavel Čáslava (ODS), podle kterého je systém inspirován praxí Evropské unie, a Miluše Horská (KDU-ČSL). "Mám pocit, jako bychom se přenesli dvě desetiletí nazpátek," komentovala opoziční kritiku předlohy.

Pro její zamítnutí hlasovalo 27 senátorů, devět bylo proti a sedm senátorů se hlasování zdrželo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám