Hlavní obsah

Role "krakena" se ujal Zaorálek, útočí hlavně na ministra financí

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatčením Davida Ratha přišla soc. dem. o výrazného politika, který tradičně vyzýval na slovní souboj šéfa financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Sociální demokracie ale mezeru rychle vyplnila, tažení proti ministrovi převzal stranický místopředseda Lubomír Zaorálek. Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc na dotaz Práva uvedl, že Zaorálek si Kalouska vybral dobrovolně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD) při projevu před poslanci

Článek

„Nedomlouvali jsme se na tom. Myslím, že to byla přirozená reakce. Lubomír Zaorálek se ujal role aktivního řečníka. A zvládá tuto roli dobře,“ řekl Tejc.

V žádném případě podle něj nejde o kopírování Rathova stylu. „Není dobře, kdybychom Davida Ratha chtěli napodobit nebo naklonovat,“ dodal. Rathovi se ve Sněmovně i v soc. dem. neformálně už několik let říkalo kraken. Politici při tom naráželi na větu „Vypusťte krakena!“ z filmu Souboj Titánů.

„Řádil jako dělo“

Na Kalouskovy výroky pravidelně reaguje Zaorálek nejen ve Sněmovně, ale také na stranických tiskových konferencích. Ve čtvrtek Kalouskovi vzkázal, že se chová skandálně. Během středečního jednání o nedůvěře vládě prohlásil, že ministr „řádil jako dělo urvané na palubě lodi“. A dodal, že se chová ve stylu „Stát jsem já!“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Při rozhodování o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání Zaorálek přirovnal Kalouskovy reakce k střelbě z tanku na policejní ředitelství. Když řešil ministrovy telefonáty, prozradil, že má od něj také SMS. „Vždyť on volá někomu každý den!“ zvolal.

Nespecializuje se na Kalouska

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka také říká, že si Zaorálek vybral roli Kalouskova kritika z vlastní vůle. Vyloučil, že jde o dohodu vedení ČSSD. „Jsem rád, že se zhostil role výrazného kritika vládní koalice,“ dodal.

Zaorálek ale odmítá, že je specialistou na Kalouska. „Byla by chyba, pokud vzniká pocit, že to je pouze duel s Miroslavem Kalouskem. Tohle je daleko více společná politika klíčových mužů vládní koalice. To, že Kalouskovo jméno mi padá z úst nejčastěji, je možná dáno tím, že on v této chvíli je nejpohyblivější a nejaktivnější člen vlády,“ uvedl Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny

Ministr financí nechtěl Rathův a Zaorálkův výkon porovnávat.

„Upřímně řečeno, nikdy jsem nebral vážně ani pana doktora Ratha, ani pana Zaorálka, takže to těžko mohu hodnotit. Oni si většinou oba během jednoho projevu několikrát protiřečí a to se nedá ani poslouchat, ani brát vážně,“ poznamenal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám