Hlavní obsah

Senát podpořil omezení imunity, ale jiné než navrhují poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek podpořili vlastní návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Doživotní imunitu by podle nich měla nahradit imunita vztahující se pouze na dobu výkonu mandátu. Novela Ústavy nyní poputuje do Sněmovny. Tam se již nachází i návrh podobný tomu, který senátoři v dubnu nepřijali a poslanci jej znovu předložili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Senátní novelu předložili senátoři ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL s cílem sjednotit rozsah imunity zákonodárců a ústavních soudců s ochranou přímo voleného prezidenta republiky.

Luděk Sefzig (ODS) neúspěšně navrhoval novelu doplnit o pasáž, podle níž by parlamentní komora musela zbavit imunity svého člena, který o vydání k trestnímu stíhání sám požádá.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) podotkl, že novela má větší šanci na schválení Sněmovnou než razantnější omezení jen na projevy a hlasování v parlamentu, které prosazuje ODS a o němž budou senátoři rovněž rozhodovat.

Jaroslav Kubera (ODS) namítnul, že poslanci dají přednost vlastní verzi před senátní. "Toto jsou jenom takové hrátky, žádný praktický význam nemají," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám