Hlavní obsah

Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo
Článek

Lékař a bývalý senátor ODS za Rokycany se v dostal do hledáčku médií hlavně díky kauze pobírání příspěvků na kancelář, kterou si zřídil ve vlastním domě. V Senátu zasedal od roku 2000 do roku 2012.

Narodil se 15. února 1957 v Rokycanech. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, získal dvě atestace v oboru chirurgie. Zpočátku pracoval na chirurgickém oddělení nemocnice v Rokycanech, později si otevřel soukromou lékařskou praxi, kterou provozuje dodnes.

Do politiky vstoupil v roce 1994, kdy byl zvolen zastupitelem města Rokycany. O šest let později vyhrál ve volbách do Senátu jako nestraník na kandidátce ODS, kam po zvolení vstoupil.

Mezi lety 2002 - 2004 byl místopředsedou výboru pro evropskou integraci, od roku 2004 působí ve funkci předsedy výboru pro záležitosti EU, je členem Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury. Senátorský mandát v roce 2006 obhájil, když v druhém kole porazil kandidáta KSČM Jana Mudru.

Mediálně známým se stal hlavně tím, že od svého zvolení senátorem pobíral desetitisícové příspěvky na kancelář, kterou si zřídil ve vlastním domě. Dohromady tak mohl na nájmu získat přes 1,5 miliónu korun.

V roce 2012 se pokusil svůj mandát znovu obhájit. S přibližně 21 procenty hlasů však nepostoupil do druhého kola. V Senátu jej nahradila Milada Emmerová za ČSSD.

Články k tématu