Hlavní obsah

Je to nemilé překvapení, zní od poslanců. Omezení imunity připraví znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předkladatelka novely omezující imunitu zákonodárců Kateřina Klasnová (VV) označila zamítnutí normy Senátem za "velmi nemilé překvapení". Novelu zřejmě zkusí předložit znovu, řekla krátce po rozhodnutí horní komory parlamentu. Téměř stejná slova k popisu situace použil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté mají v Senátu, který novelu odmítl, většinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Rozhodnutím Senátu jsem velmi nemile překvapena," řekla Klasnová. Argumenty, které v Senátu zazněly proti zrušení doživotní imunity, jsou podle předsedkyně poslaneckého klubu VV demagogické.

Zůstává tak praxe, že pokud se zákonodárce dopustí trestného činu a Senát či sněmovna ho odmítnou vydat k vyšetřování, nebude moci být za svůj skutek do konce života stíhán.

"To je nemilé překvapení," reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který také patří k předkladatelům novely. Stále podle něj ale platí, že sociální demokracie novelu podporuje, bude se problémem zabývat a pravděpodobně tuto zákonodárnou iniciativou zopakuje.

Sedmnáct senátorů ČSSD na schůzi chybělo

Podotkl, že největší odpor proti omezení imunity zákonodárců byl u senátorů ODS. "Kdyby ji podpořili stejně jako senátoři ČSSD, tak by prošla," uzavřel.

Návrh podpořil jen jeden senátor ODS, celkem 17 senátorů ČSSD ale bylo nepřítomných.

Pro předlohu ve čtvrtek hlasovalo jen 27 senátorů. Odpůrci kritizovali mimo jiné "salámové" úpravy ústavy. Návrh také neřešil mandát odsouzeného zákonodárce. Podle Klasnové byly argumenty proti normě "velmi demagogické".

Senát navrhl tuto úpravu ve své obsáhlejší novele ústavy už v roce 2001, kterou také rušil doživotní imunitu. Odmítla ji naopak Sněmovna. Klasnová řekla, že mezi Senátem a sněmovnou existuje řevnivost, kterou ona nechápe.

Klasnová připomněla, že se pod předlohu podepsali zástupci všech parlamentních stran. Svůj boj o prosazení zákonné úpravy podle svých slov nevzdá. Identický návrh prý zkusí parlamentem znovu "protlačit".

Reklama

Výběr článků

Načítám