Hlavní obsah

Snižování výdajů na obranu ohrozí bezpečnost ČR, varoval Vondra

Právo, rsk

Pokud bude vláda i nadále snižovat výdaje na obranu, může tím ohrozit Česko. Prohlásil to v úterý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na konferenci s názvem Bezpečnost ČR v 21. století, která se konala na pražském Žofíně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Podle Vondry jsou současné výdaje na obranu na "nejnižší možné mezi". "Kvůli škrtům jsme se ocitli na hraně, která ohrožuje bezpečnost této země," varoval ministr s tím, že vojáci musejí být náležitě oceněni.

Dodal, že v krátkodobém horizontu se sice mohou ušetřit miliardy, ale nakonec se to Česku může vymstít.

Vondra uznal, že v době obracení každé koruny a eura je obtížné obhajovat investice do armády. "Po léta obranný byznys nehleděl na korunu a přiživoval se na tom kdekdo. Postupy, které nebyly vystaveny tak přísné kontrole, jsou společensky těžko akceptovatelné," prohlásil.

Česko je třetí nejhorší

Na druhou stranu podle něj "macešský" přístup Evropanů k zajišťování vlastní bezpečnosti může vést Američany k názoru, že NATO přestává mít smysl.

Připomněl, že při rozšiřování aliance vydávaly evropské státy na obranu stejně jako USA, zatímco nyní je to 75 ku 25 procentům ve prospěch Američanů.

"ČR patří 25. místo z celkového počtu 27 členských států. Pokud bychom nebyli tak aktivně zapojeni v zahraničních misích, jako nyní v Afghánistánu, což nám zajišťuje velmi dobrou reklamu, tak bychom již byli označováni za černé pasažéry," řekl Vondra.

Ministr prohlásil, že obrana ČR je možná pouze při souhře se spojenci. "Snižování prostředků rozkládá obranu. Když se aliance rozpadne, pak budeme muset zapojit větší počet občanů a vydávat více prostředků než dnes," uvedl.

Podle něj se zájem USA přesouvá z Atlantiku a Evropy do Pacifiku a Asie a Američané očekávají, že Evropané převezmou větší břemeno za vlastní bezpečnost, jelikož nemají prostředky na to, aby hráli světového policistu.

"Na straně jedné je rostoucí počet konfliktů, ale nižší vůle Západu se do nich zapojovat na straně druhé. Dvě desítky let období angažovanosti jsou u konce," řekl Vondra s tím, že je třeba se zaměřit především na zabezpečení vlastního území a nejbližšího okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám