Hlavní obsah

Kouření se prodraží, vláda schválila zvýšení spotřební daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cena cigaret i tabáku v příštích letech dále poroste. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) v úterý schválil novelu spotřební daně. Cena krabičky cigaret by v roce 2014 měla ve srovnání s nynějším stavem vzrůst o čtyři koruny.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

ilustrační foto

Článek

Původně ministerstvo financí (MF) počítalo s jednorázovým zvýšením od roku 2014, nově se rozhodlo zvýšení daně rozložit do let 2013 a 2014. Důvodem je zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod, kdy základní sazba stoupne na 21 procent.

"Vyššímu zatížení zejména drahých cigaret je vhodnější se vyvarovat z toho důvodu, že by podporovalo změnu spotřebitelských preferencí a přechod od drahých cigaret k levným, což by vedlo k poklesům výnosu spotřební daně," uvedlo ministerstvo.

Od ledna 2012 vzrostla sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za kilogram. Od roku 2013 by měla sazba daně z cigaret stoupnout o šest haléřů, v roce 2014 o dalších devět haléřů. Minimální spotřební daň na jednu cigaretu by tak měla stoupnout na 2,25 Kč, nyní je to 2,10 koruny.

Ministerstvo financí předpokládá, že příští rok vynese vyšší daň rozpočtu o 1,4 miliardy korun a o rok později o 1,9 miliardy korun více ve srovnání s letoškem. Inflaci by mělo toto zvýšení v obou letech zvýšit o 0,14 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety a alkohol dostanou speciální daň

Získat ještě letos pro zdravotní pojišťovny nejméně tři miliardy korun navíc chce poslanec Boris Šťastný (ODS) speciální daní z cigaret a alkoholu. Jeho návrh...

Výběr článků

Načítám