Hlavní obsah

Stále více Čechů nechce kouřit v restauracích. Se zákazem souhlasí i kuřáci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stále více Čechů by souhlasilo se zavedením zákazu kouření v tuzemských restauračních zařízeních. Zatímco ještě před čtyřmi lety to byla zhruba polovina lidí, letos jich je podle výzkumu společnosti Ipsos 78 procent. Patří mezi ně i samotní kuřáci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průzkum kuřáků v České Republice

Článek

Podle výzkumu, kterého se na jaře zúčastnilo téměř osm a půl tisíce lidí, je v České republice pravidelných kuřáků, kteří si zapálí denně nebo téměř denně, necelá čtvrtina lidí (24 procent). Čtyřiašedesát procent se hlásí k naprostému nekouření, zbytek si zapálí jen výjimečně.

Pro zákaz kouření v těchto zařízeních se přitom vyslovilo 78 procent dotázaných, což podle agentury svědčí o jejich nárůstu. „Podle společnosti Median, která realizovala výzkum na podzim 2011, bylo pro zákaz téměř 70 procent Čechů, přičemž před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. V roce 2007 podporovalo zákaz jen 13 procent kuřáků,“ uvedla agentura.

Přitom se ukazuje, že mezi zmíněnými 78 procenty, kteří by byli pro zákaz kouření v restauracích, jsou i samotní kuřáci. Dvě procenta dotázaných kuřáků uvedla, že by zákaz rozhodně uvítala, 38 procent se k tomu přiklání.

Zákaz by restauracím prospěl

Agentura jedním dechem vyvrací rozšířený názor, že by zákaz kouření připravil restaurace o hosty. „Po zavedení zákazu kouření by nedošlo k poklesu návštěvnosti. Je to způsobeno tím, že pro zákazníky – kuřáky je kouření v restauraci jen doplněk a do restaurací, kaváren a barů nechodí kvůli kouření, ale kvůli jídlu, přátelům, pití a atmosféře. Kouření v restauraci je opravdu důležité jen pro 9 % zákazníků a jen čtvrtinu kuřáků,“ tvrdí agentura.

Po zavedení zákazu by podle jejích propočtů vzrostla návštěvnost o 3 až 6 procent. „Po zavedení zákazu kouření lze očekávat v prvních zhruba třech měsících drobný, zhruba tříprocentní pokles tržeb v restauracích, kavárnách a barech, který bude velmi brzy vystřídán růstem tržeb," tvrdí agentura s tím, že by to pro celý restaurační trh mohlo znamenat až šestimiliardový nárůst v tržbách.

Naopak by tento krok pochopitelně nepotěšil tabákové společnosti. "Je výrazný předpoklad, že průměrný počet vykouřených cigaret při návštěvě restaurace se po zavedení zákazu kouření sníží o cca třetinu a u méně závislých kuřáků až o polovinu," stojí ve zprávě agentury.

Anketa

Jste pro zákaz kouření v restauracích?
Ano, úplný
74,8 %
Ne úplný, kuřáci by měli mít vyhrazené místo
17,3 %
Ne, nekuřáci si mají najít nekuřáckou restauraci
6,9 %
Do restaurací nechodím
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16479 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám