Hlavní obsah

Neplatiči alimentů nově přijdou o řidičák, vězení je zbytečné a drahé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu přijali novelu soudního řádu, která mimo jiné umožní, aby poprvé trestaní mohli požádat o podmínečné propuštění již po vykonání třetiny trestu či to, aby neplatiči alimentů nekončili ve vězení, ale mohli být postiženi odebráním řidičského průkazu až do doby, než dlužnou částku zaplatí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pobyt ve vězení je nákladný a pro některé odsouzené i zbytečný

Článek

"Do už tak přeplněných českých věznic jsou často posíláni i lidé, kteří se sice dopustili trestného činu, tento čin ale není pro společnost nebezpečný. Stát tak vynakládá zhruba tisícikorunu denně i na vězně, kteří se mohou vrátit do běžného pracovního života a svůj trest dokončit jinou formou. Konkrétně se jedná například o dva tisíce neplatičů výživného," uvedl poslanec Pavel Staněk (ODS), jeden z autorů návrhu.

Alternativním trestem nově může být odebrání řidičského průkazu. Jeho navrácení je podmíněno splacením dlužné částky. Podobné úpravy platí i na Slovensku či v Polsku.

Zákon rovněž upravuje některé trestní sazby a více akcentuje tzv. ředitelské žádosti, prostřednictvím kterých mohou ředitelé věznic navrhovat soudu podmínečné propuštění konkrétních odsouzených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám