Hlavní obsah

Nečasovi stačí do koalice platforma Peake

Právo, Novinky, dan, fal, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanští demokraté v pondělí vypověděli koaliční smlouvu svým partnerům. Zároveň oznámili, že vláda požádá v pátek Sněmovnu o důvěru. Poslanci by tak měli potvrdit podobu, kdy ODS a TOP 09 budou spolupracovat s platformou Karolíny Peake. Věci veřejné se v pondělí večer rozhodly koaliční smlouvu vypovědět už s účinností od úterka.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil, Petr Nečas a Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Návrh na vypovězení koaliční smlouvy měl být potvrzen v úterý na jednání K9 s účinností od pátku. Tehdy také vláda požádá Sněmovnu o vyslovení důvěry. Věci veřejné však vypověděly koaliční smlouvu už v pondělí večer s účinností od úterý. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas proto v pondělí po rozhodnutí VV prohlásil, že ODS a TOP 09 mají koaliční smlouvu s VV za vypovězenou a úterní schůzka K9 již nemá smysl.

Pokud vláda v pátek důvěru poslanců nezíská, přijdou podle Nečase na řadu jednání s ostatními stranami o rozpuštění Sněmovny. K němu by mělo dojít nejpozději 3. května, aby mohly případné předčasné volby proběhnout do konce června.

Nečas vidí řešení nastalé situace ve dvou alternativách. Jednou z nich jsou předčasné volby. Grémium však upřednostnilo institucionální dohodu koalice za účasti platformy Karolíny Peake.

Ta sice v pondělí neprokázala, zda splní původní podmínku - sestavit poslanecký klub - nicméně Nečas uvedl, že jeho podmínkou bylo vytvořit společenství tří subjektů, „z nichž jeden momentálně podmínku nesplňuje, nicméně je to politický subjekt, se kterým počítáme“.

Nová koaliční smlouva bude kopírovat současnou

Podle posledních informací stojí na straně Peake osm poslanců ochotných vstoupit do poslaneckého klubu, další dva poslanci sice slíbili podporu vládě, odmítli však stát se členy formovaného klubu, který však bez deseti členů nemůže ani vzniknout.

Nečas proto nechtěl předjímat, zda se kolem Peake do pátku ustaví poslanecký klub. Platformu nicméně zatím vnímá jako politický subjekt, do budoucna by však preferoval, aby „platforma dosáhla rozměrů poslaneckého klubu“.

Pakliže bude ustanovena koalice s platformou Karolíny Peake, jednotliví poslanci podporující vicepremiérku podepíší zvláštní prohlášení. Jak nastínil Nečas, budoucí koalice bude nadále posazovat dosavadní vládní program. Nový subjekt podepíše koaliční smlouvu, která by podle Nečase měla ze 100 procent odpovídat současné koaliční smlouvě.

TOP 09 a Starostové vyvolání hlasování o důvěře uvítali. „V této situaci jsem pro to, aby se poslanci nepočítali v médiích, ale aby vláda požádala o důvěru. A tímto ústavním krokem v co nejbližším termínu zjistila, zda podporu poslanců má, nebo nemá,“ řekl Právu šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Peake zajistila většinu

ODS původně pokračování vlády podmiňovala vytvořením poslaneckého klubu z poslanců kolem Karolíny Peake. Někteří členové grémia strany však od tohoto požadavku začali už v pondělí během dne ustupovat. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Karolína Peake již v pondělí ráno v prohlášení oznámila, že bezpečná většina je zajištěna. Neslíbila však, že dá dohromady poslanecký klub. Někteří poslanci, jako je Michal Doktor nebo Milan Šťovíček, totiž sice slíbili podporu vládě, odmítli ale vstoupit do jejího poslaneckého klubu. [celá zpráva]

To ale kromě zmíněné části ODS nevadí ani ministru financí a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Ten Právu řekl, že je pro jeho stranu důležitější důvěra v jednotlivé poslance. [celá zpráva]

Nečas předběhl sociální demokraty

Požádat v souvislosti s nastalou vládní krizí o důvěru vládě navrhovali premiérovi už dříve představitelé ČSSD. Jejich lídr Bohuslav Sobotka uvedl, že pokud tak Nečas neučiní, je sociální demokracie připravena vyvolat další hlasování o nedůvěře kabinetu. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Svou výzvu zopakovali sociální demokraté také před pondělním odpoledním mítinkem ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

„Vláda v tuto chvíli těžko může říci, že bude pokračovat, protože v tomto složení nemá důvěru Poslanecké sněmovny. Tu získala trojkoalice VV, ODS a TOP 09, a jestliže došlo k jejímu rozpadu, tak by si vláda měla ověřit, zda má důvěru Poslanecké sněmovny,“ řekl Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s odkazem na rozhodnutí ODS ukončit koaliční partnerství s VV.

Zdůraznil, že vláda založená na odpadlících z Věcí veřejných nemůže mít potřebnou stabilitu. Současnou situaci označil za dražbu odpadlíků, projev agónie pravicové koalice a atentát na politickou kulturu.

„Vláda nemá důvěru občanů a ani nemá potenciál ji získat. To koneckonců ukázala i stotisícová demonstrace v sobotu na Václavském náměstí. Za jediné rozumné řešení pokládá ČSSD nové volby,“ uvedl ještě Sobotka. Ty by se měly konat co nejdříve - na konci června či začátkem července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám