Hlavní obsah

Chystá se revoluce, zní z Věcí veřejných. Peakovci se obracejí proti bártovcům

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po událostech posledních hodin zesílily ve Věcech veřejných (VV) hlasy volající po změně vedení a svolání stranické konference, kde by se znovu zvolily špičky partaje. Strana se začíná štěpit na peakovce a bártovce.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake s Vítem Bártou (oba VV)

Článek

Takové názory znějí nejen z Jihočeského či Pardubického kraje, ale vážné trhliny jsou nyní vidět i v poslaneckém klubu VV - o sebereflexi mluví jeho místopředseda Viktor Paggio či poslankyně VV Jana Suchá.

"Vicepremiérka Karolína Peake a ministři Pavel Dobeš a Kamil Jankovský mají ve svých krocích moji plnou podporu. V úterý jsem na jednání grémia vyzýval k sebereflexi a k tomu najít odvahu nehledat chyby ve všech ostatních, ale sami v sobě. To je jeden z důvodů, proč jsem prosazoval volební konferenci, ale neuspěl jsem," řekl Právu Paggio.

Místopředseda klubu byl podle svých slov připraven "se skřípěním zubů se podřídit", ale dodal, že následně rozhodnutí grémia porušili předseda Radek John a šéf poslaneckého klubu Vít Bárta.

"Výsledkem je, že někteří členové vedení nás zatáhli do mediální vichřice a nevědí, jak z ní ven," dodal Paggio s tím, že by volební konference měla být do června.

Foto: David Veis, ČTK

Viktor Paggio, nově zvolený poslanec do Poslanecké sněmovny za VV.

Také Suchá je proti rozhodnutí vedení VV. "Je mi z toho jednání smutno a vždycky jsem byla a budu podporovatelkou vlády," řekla Právu. Na dotaz, jestli se dá čekat rozpad klubu, odpověděla, že to nechce odhadovat.

John totiž v úterý večer oznámil, že demise mají ministři dát jemu, údajně kvůli žádosti Nečase, aby byl prostor na jednání. Proti tomu se ohradil například i šéf pardubických VV Miroslav Drobný.

"Domnívám se, že sebereflexe VV musí vzejít především od našich čelních představitelů. S velkou dávkou rozhořčení vnímám středeční svévolnou změnu usnesení grémia strany, kdy podmínečné demise mají být předány předsedovi Johnovi, nikoli premiéru Nečasovi,“ řekl Právu.

Jihočeské VV také požadují svolání volební konference do konce června 2012, která by kromě setrvání ve vládě měla rozhodnout o složení strany.

Peakovci vs. bártovci

Podle informací Práva je klub VV v podstatě rozdělen mezi ty, kteří podporují Bártu a Johna a odchod z vlády, a mezi ty, kteří stojí spíše na straně Peake a jsou pro podporu vládě. Mezi "peakovce" je možné ještě zařadit místopředsedu strany Milana Šťovíčka či poslankyni Lenku Andrýsovou.

"Kroku našich ministrů rozumím," sdělila Právu Andrýsová.

"Jsem překvapen, že dnes je to trochu jinak, než tomu bylo v úterý, ale v politice je možné všechno. Nevím, jaké ke změně měli důvody," řekl na adresu vedení strany poslanec Jiří Štětina. Zda bude chtít podporovat vládu, nebo ne, nechtěl říci.

Paggio chce prý svůj názor ve středu zopakovat na jednání výkonné rady. "Znovu vznesu požadavek na konferenci, že bychom neměli hledat vinu ve všech ostatních lidech a doufám, že nyní více uspěji. Myslím, že více členů vedení vidí, že to takto dál nejde," doplnil.

Jak vládnout bez VV?

ODS a TOP 09 by k pokračování vlády s podporou alespoň stojedničkové většiny Sněmovny potřebovaly nejméně sedm poslanců VV. A to za předpokladu, že s 51členným klubem občanských demokratů a s 41 poslanci topky budou hlasovat i Michal Doktor a Pavel Bém, kteří už opustili klub ODS.

Klub VV začal po volbách s 24 poslanci, po vyloučení Kristýny Kočí, Jaroslavy Škárky a po odchodu Stanislav Humla jich zůstalo 21.

Ke skupině těch poslanců VV, kteří podporují pokračování vládní koalice, patří vedle Viktora Paggia i Jana Suchá, Milan Šťovíček či Lenka Andrýsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám