Hlavní obsah

V Ústí se rozpadla koalice na radnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se ve čtvrtek večer rozpadla koalice na radnici. Z ní zůstala jen nejsilnější ČSSD, která prosadila odvolání dvou náměstků za ODS. Třetí koaliční stranou byla Strana zdraví, sportu a prosperity (SZSP). Pomohly jí k tomu hlasy zastupitelů za KSČM a TOP 09, ti ale odmítají, že tak vznikla nová koalice. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera řekl, že nyní bude ČSSD podporu pro návrhy shánět jednotlivě.

Článek

Hlasování pro odvolání náměstků nelze interpretovat jako vznik nové koalice, řekli shodně ČTK lídři TOP 09 a KSČM Jakub Zavoral a Květoslava Čelišová. "Z koalice zůstane jen ČSSD a podporu pro návrhy budeme shánět operativně," řekl ČTK už před hlasováním předseda ústecké ČSSD Arno Fišera.

Koalice se rozpadala od začátku letošního roku. Začátkem března začala média spekulovat, že se rodí nová koalice, v níž ČSSD nahradí zastupitelé za TOP 09. Ti to ale ve středu večer odmítli a ve čtvrtek na zastupitelstvu hlasovali společně s komunisty pro návrh rozpočtu, který předložila ČSSD.

Lídr TOP 09 Jakub Zavoral navrhl ve čtvrtek náměstkyni za SZSP Helenu Kubcovou odvolat. ČSSD vzápětí navrhla i odvolání druhého náměstka Jana Řeřichy (ODS). Obojí pak zastupitelstvo schválilo hlasy všech 11 zastupitelů za ČSSD a všech pěti komunistů a hlasy potřebné k většině dodali i čtyři z pěti členů TOP 09.

Zbylí radní za ODS a SZSP zatím zůstávají v radě města, v ní ale budou mít už jen menšinu. Rada bude devítičlenná, pět zástupců tam bude mít ČSSD, tři ODS a jednoho SZSP.

ČSSD má v 37členném zastupitelstvu 11 mandátů, ODS devět, po pěti mají TOP 09, SZSP a KSČM. Zbylé dva mají Severočeši.cz.

Výběr článků

Načítám