Hlavní obsah

John se inspiroval v Itálii a chce si došlápnout na podezřelé milionáře

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Itálii, kde se mnozí boháči o překot zbavují luxusních aut a jachet, aby unikli zrakům úředníků, kteří pátrají po daňových únicích, se upínají véčkaři. Ale se svým návrhem majetkových přiznání, po nichž už léta volá opozice, nemají šanci v koalici uspět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Finanční úřady chodí do přístavů, zjišťují, komu patří jachty a jestli ti lidé v daňových přiznáních mají legální příjmy, a jachty zabavují,“ odkázal v úterý na Itálii předseda VV Radek John.

„Velmi rádi bychom, aby se podobně začal chovat český stát, aby netoleroval, že jsou multimilionářské vily, o kterých je většina národa přesvědčena, že byly nabyty nikoli legálními prostředky,“ dodal John.

Podle místopředsedkyně vlády a VV Karolíny Peake jsou majetková přiznání protikorupčním nástrojem, který navíc může přinést do státní kasy milióny. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v tom vidí „šikanu lidí, kteří nabyli majetek slušnou cestou“.

Gazdík: Show, která by k ničemu nevedla

Petr Gazdík (TOP 09) je přesvědčen, že by šlo „o obrovskou administrativní byrokratickou show, která by k ničemu nevedla“. Podle něho miliardáři mají své nelegální zisky tak dobře schované, že jakékoli opatření na ně bude krátké.

„Ať mi ten, kdo přiznání navrhuje, přijde říci, jak to technicky udělá, aby nešla obejít. Zaručuji, že najdu způsob, jak bych to, kdybych byl miliardář, obešel,“ dodal Gazdík.

VV chtějí koaliční partnery "zpracovat"

Vláda dnes má k projednání právní analýzu toho, jak může stát „odčerpat“ majetek lidem, kteří se k němu dostali podvodně. Právo ji má k dispozici. Majetková přiznání jsou v ní spolu s daňovou amnestií či prominutím pokuty za opožděné daňové přiznání přiřazena k opatřením, která jsou „nedoporučena k realizaci“.

„Analýzy jsou vždy zadávány s nějakým účelem, jak mají vyznít. Takže vzhledem k tomu, že není koaliční shoda, a zadávali to ministři Kalousek, Pospíšil a Kubice, je jasné, že tu nebyl zájem, aby vyzněly pro majetková přiznání,“ komentovala to Peake.

Podle ní se VV nevzdají. I když v této chvíli ona sama nemá jasnou představu, jak by měl nový zákon vypadat, VV budou dál připravovat jeho znění „do šuplíku“ a pomalu, ale jistě „zpracovávat“ koaliční partnery.

Bič na odsouzené

Analýza zmiňuje dva možné typy přiznání. Jedno je plošné, kde by každý člověk měl povinnost přiznávat veškerý svůj majetek. Druhou cestou je stanovit povinnost člověku, který se zapletl se zákonem, prokázat, jak se dostal k autům, vilám, kontům.

„U osob, u kterých je podezření, že byl spáchán trestný čin, nebo u lidí, kteří byli za trestný čin již odsouzeni, jsme připraveni se bavit o posílení možnosti zkoumat jejich majetkové poměry,“ připustil podporu takové variantě Pospíšil.

Peake, která nehodlá jít do předem prohraného boje a opozici za spojence nechce, Pospíšilův názor vítá: „Kdybychom dosáhli za této vlády alespoň tohoto kompromisu, tak budu ráda.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám