Hlavní obsah

ČSSD Klause k rezignaci nevyzvala, chce ale nově upravit milosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Špičky sociální demokracie na svém pátečním rokování v Lidovém domě nevyzvaly prezidenta Václava Klause k rezignaci, jak avizoval místopředseda strany Lubomír Zaorálek. ČSSD místo toho oznámila, že předloží ve Sněmovně změnu Ústavy ČR zavádějící kontrasignaci prezidentských milostí premiérem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Zaorálek na tiskové konferenci v Lidovém domě uvedl, že jeho strana neprodleně předloží v dolní komoře návrh změny Ústavy ČR ve věci poskytování milostí. ČSSD se pokusí prosadit, aby při udělení milosti prezidentem byl nutný i podpis předsedy vlády nebo pověřeného ministra. „Chceme otevřít debatu, aby došlo ke změně,“ uvedl Zaorálek.

Místopředseda sociálních demokratů doplnil, že návrh probere příští týden poslanecký klub ČSSD. Zároveň poukázal, že současná úprava milostí byla zavedena do ústavního pořádku až v roce 1960. Zpřísnění podmínek pro udělování milostí se ČSSD neúspěšně snažila prosadit už při projednávání ústavní změny zavádějící přímou volbu hlavy státu. Podle Zaorálka systém počítající u milostí s kontrasignací premiéra funguje v řadě vyspělých evropských zemí.

O výzvě k rezignaci se nemluvilo

Návrh na schválení výzvy ke Klausově rezignaci podle Sobotky na rokování špiček strany vůbec nezazněl. Stranický lídr doplnil, že ČSSD nyní vyčká výsledku policejního prošetřování některých milostí. Sobotka doplnil, že ve věci milostí dává jeho strana přednost systémového řešení. Zaorálek soudí, že prezident Klaus by nebyl schopen stejného jednání, jako nyní už bývalý německý prezident Christian Wulff, který kvůli finančním aférám rezignoval na svou funkci.

Ke schválení zpřísnění udělování milostí je třeba ve Sněmovně 120 hlasů a v horní komoře třípětinová většina přítomných senátorů. Změna Ústavy ČR bude podle Sobotky vyžadovat několik měsíců parlamentní debaty.

Proti Klausovi by se mohl ale výrazněji postavit Senát ovládaný právě ČSSD. Prezidentovi hrozí, že se stane terčem žaloby podané k Ústavnímu soudu. A to kvůli tomu, že už šest let nepodepsal protokol k evropské sociální chartě. „Jsme připraveni vyvolat kompetenční spor,“ oznámila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

To raději milosti zrušme, říká Hájek

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek pokládá za absurdní, aby o milosti rozhodovali dva lidé. „Nyní o tom rozhoduje jedna osoba, posuzuje podle svých hodnotových měřítek, svého citu, svého soucitu. Dvě osoby se nikdy nemohou v takových věcech shodnout,“ uvedl Hájek v ČT. „To raději prezidentské milosti zrušme,“ dodal.

Podle něj by ale v Ústavě měla být prezidentská milost bez kontrasignace zachována, jelikož žádný soud nemůže brát v potaz lidské aspekty.

Zdůraznil, že ke korupci při udělování prezidentských milostí nedochází, nepřipouští to prý zavedený systém. K otázkám, proč prezident udělil řadu milostí odsouzeným korupčníkům, Hájek řekl, že prezident bere v potaz všechny žádosti o milost bez rozdílu. „O milost může požádat i ten největší zločinec,“ řekl vicekancléř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám