Hlavní obsah

Prezident nemusí milosti zdůvodňovat, žádná není spravedlivá, tvrdí Jakl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident svá rozhodnutí ohledně udílení milostí není povinen komukoliv vysvětlovat. Ve čtvrtek to ve vysílání Českého rozhlasu uvedl Ladislav Jakl, ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

Článek

Prezident Václav Klaus v úterý udělil 14 milostí. Jednou z omilostněných je i ředitelka Metropolitní univerzity Anna Benešová, která byla odsouzena za korupci. [celá zpráva]

Udělování milostí prezidentem republiky budí delší dobu kontroverze a někteří jej považují za přežitý relikt. Jakl v rozhovoru připomněl, že "milost není nějakou protézou spravedlnosti."

"To není polemika se soudy, napravování soudů, to dokonce vůbec není součást spravedlnosti nebo justice," dodal. Jakl v nadsázce poznamenal, že prezident by si klidně mohl při udělování milostí házet kostkou nebo losovat. "Milost není výrok o míře viny," zdůraznil opakovaně. "Žádná milost není spravedlivá, každá jde proti výroku soudu," doplnil. "Všechny milosti dostávají zločinci," uzavřel téma Jakl.

Havel také nic nezdůvodňoval

Podle prezidentova spolupracovníka nelze pohnutky vedoucí k udělení milosti vyčerpávajícím způsobem popsat. "Vysvětlovat pohnutí individuálního, osobního rozhodnutí je vždycky složité, nikdy ne úplné," konstatoval a připojil i osobní pohled.

"A kdybych já byl prezidentem, tak já bych milosti nezdůvodňoval vůbec," dodal na vysvětlenou.

Připomněl, že milosti nezdůvodňoval ani Klausův předchůdce Václav Havel, který tohoto institutu využíval ve větší míře než nynější hlava státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám