Hlavní obsah

Politici perlili: Dubové, prempos a odkloňování

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští politici ve svých projevech i v letošním roce pustili uzdu své fantazii. Klasikou se už stalo odkloňování. Na jednání Sněmovny ovšem zazněl i nový výraz prempos, poslanci při vzájemných špílcích zabrousili i do botaniky, sportu, pohádek i do východních filozofií.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek vnesl do běžně užívaného jazyka slovo odklonit

Článek

Autorem výrazu prempos je středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Známý sněmovní bouřlivák tak reagoval na označení hejnec, které mu přisoudil premiér Petr Nečas (ODS).

„Pane premiére, pokud bych chtěl být stejně vtipný a stejně hulvátský jako vy a označovat někoho za hejnce, tak bych se stejnou vtipností jako vy označil vás za premposa. Prempos, a je to skutečně velmi vtipné, jako hejnec,“ prohlásil Rath.

Nová slůvka politického žargonu představují spojení funkcí, které oba politici vykonávají. Hejnec je tedy hejtman a poslanec, prempos pak premiér a poslanec.

Odklánění peněz

Do análů české politiky se samozřejmě nejvíce zapsal počátkem listopadu nyní již bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), když hovořil o odkloňování miliónů korun od manželky v době rozvodu. Je otázkou, kde se Kocourek s výrazem odklonit inspiroval.

Vypadá to, že v právní praxi. V říjnu, kdy ještě nevyvolával žádný rozruch, výraz použil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Rozhodčí řízení není jen výhodou pro stát, že část sporů se odkloní od státní moci, ale je to výhodou i pro občana,“ prohlásil ve Sněmovně.

Stejný výraz Pospíšil nepronesl poprvé. „Chci se zde vyjádřit k jedné věci, která zde byla mnohokrát skloňována a v politické diskusi jsme se od ní odklonili, a to je volební bonus,“ řekl v červnu 2009. V případě ministra spravedlnosti je ale použití termínu odklon logické, protože jde o výraz z trestního práva.

Letos došlo i na botaniku. „Ministry vůbec nezajímá, co jim opoziční poslanci říkají. Sedí tady jako dubové. Tedy jako pařezové a nejsou schopni a ochotni reagovat na nic, na co se jich opoziční poslanci zeptají,“ rozčiloval se místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Sedí tady rowdies za každou stranu“

Rath pak přispěl i další novinkou. To když rýpavě ocenil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09): „To víte, na galaktického ministra financí prostý felčar nemá.“

Poslanec soc. dem. Milan Urban pro změnu zabrousil do sportu. „Tohle by měl být nároďák. Hrát si tady na Spartu a Slávii nepřinese žádný výsledek, obzvlášť když tady sedí rowdies za každou stranu. To, co se tady teď odehrává, ale už není ani Sparta a Slávie, to už je okresní přebor!“ posteskl si ve Sněmovně.

V dolní komoře se řešily i otázky navýsost duchovní. Zákonodárci letos pronikali do problematiky východních filozofií. Pavel Bém z ODS označil ministra financí Kalouska za taoistu.

„K mému filozofickému přesvědčení – pan poslanec Bém mě označil za taoistu – jsem křtěný a biřmovaný katolík. Nicméně co se týče fiskální disciplíny, mám pravděpodobně mnohem blíže k protestantům, protože protestantské země jsou fiskálně mnohem odpovědnější než země katolické,“ ohradil se Kalousek.

Soc. dem. Jiří Koskuba vyzýval vládu, aby přijala japonské samurajské zvyky: „Já bych vám byl velice vděčen, kdybyste teď vzali hedvábný papír, napsali štětcem báseň, oblíkli se do bílého kimona a šli si někam rozpárat břicho.“

Pořádně od podlahy to vzal Tomáš Úlehla z ODS. To když na adresu soc. dem. prohlásil: „Ale vy aspoň ukážete veřejnosti, že čím větší hlupák a pitomeček, tím má u vás větší šanci na funkci. Vy jste strana ťulpasů, jak říká pan Rath, a lidé to vědí, lidé to tak cítí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám