Hlavní obsah

Eurozóně nepůjčujme, tvrdí Klaus. Krizi podle něj zapříčinily banky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus odmítá myšlenku na uvolnění 90 miliard pro Mezinárodní měnový fond (MMF), který má pomáhat zachraňovat zadlužené země eurozóny. MMF nevěří. V nedělním pořadu v TV Prima také naznačil, že viníkem krize jsou banky.

Článek

„Tudy cesta nevede,“ prohlásil prezident s tím, že kdy byly „racionálně nastaveny vztahy a pořádky a bylo by jasné, že se ucpe černá díra, že ty peníze nebudou odtékat jinam“, potom by souhlasil. Uvedl, že naše ekonomika se vyvíjí daleko hůře, než bylo předpovězeno a požadovaná částka pro MMF je srovnatelná s deficitem ČR. „To je věc nesmírně sporná. Zejména, když ten účel je tak nehmatatelný, mlhavý. To není cílená věc na jednu konkrétní věc,“ poznamenal Klaus.

Vychytralé banky?

„Česko tuto krizi nezpůsobilo a následky by měl nést ten, kdo to zavinil,“ pokračoval prezident, přičemž za viníky označil banky. Naznačil, že růsty deficitních rozpočtů evropských zemí podporovaly nízké úroky, pak ale úroky vzrostly a země to nezvládly. „Možná ty banky tak hloupé nebyly. Ony věděly, že eurozóna nedopustí, aby zkrachovaly jednotlivé země. Takže možná to od nich nebyla hloupost, ale vychytralost,“ prohlásil Klaus.

Zpochybnil také roli MMF při záchraně eurozóny. Uvedl, že uvažovaných 200 miliard do fondu od evropských zemí je zanedbatelná částka. Poznamenal, že je to daleko méně, než splatný dluh Řecka a Itálie v prvním čtvrtletí příštího roku. Dodal, že pomoc MMF rozvinutým zemím je paradox, původně byl utvářen na pomoc chudým zemím.

Klaus prohlásil, že MMF nedůvěřuje poté, co se šéfkou fondu stala pravá ruka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy a jeho bývalá ministryně Christine Lagardeová.

Kalouskův výrok ho popudil

Prezident se vyhradil i vůči ministrovi financí Miroslavovi Kalouskovi, který půjčku MMF prosazuje. Klause popudil jeho výrok, že ČR by se neměla stát „letadlovou lodí Ruska“.

Na dotaz, zda ho těší, že došlo na jeho slova o problémovém fungování EU a eurozóny, Klaus odpověděl, že se ho na to lidé v poslední době často ptají. „Mně je líto, že k tomu došlo,“ řekl ke krizi. „Pro mne krize eurozóny není dárek, to je antidárek. Na euro se nedívám z Marsu, Venuše nebo dalekého Tichomoří. Tady žijí naši známí, přátelé a naší nevýhodou je, když se Evropa bortí,“ prohlásil.

Prezident ale nevidí situaci v nejčernějších barvách a s katastrofickými scénáři se neztotožňuje. Poznamenal ale, že bychom měli inovovat ekonomiku a ta by neměla být závislá jen na Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám