Hlavní obsah

Klaus podepsal snížení podpory pro stavební spoření a další zákony

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal čtveřici zákonů, které souvisejí s vládními reformami. Státní podpora stavebního spoření se sníží, škrty v sociální oblasti budou platit i nadále, vznikne generální inspekce bezpečnostních sborů a změny budou i v zákoníku práce. Oznámil to prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Změnou, která se dotkne řady občanů, bude omezení státní podpory stavebního spoření na 2000 korun za rok. Zdaňovat se začnou i připisované úroky. [celá zpráva]

Podle ministerstva financí ušetří rozpočet každoročně mezi pěti a šesti miliardami.

Nezávislá inspekce

Vznik generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by měl podle vlády pomoci k účinnějšímu boji s korupcí. Vznikne tak orgán zcela nezávislý na příslušných ministerstvech či bezpečnostních sborech.

„Tím bude zamezeno ovlivňování procesu odhalování a stíhání trestné činnosti osob spadajících do personální působnosti generální inspekce těmito osobami a institucemi,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Kubice.

Úsporná opatření budou platit dál

Podpisu hlavy státu se dočkaly i vládou prosazované úspory v sociální oblasti. Dalším bodem byl vládní balíček úsporných opatření. Ta budou platit i příští rok. Podle balíčku mimo jiné mají mít nezaměstnaní nárok na kompenzaci za nevyplacené odstupné.

Novela zákoníku práce naopak upřesňuje výši odstupného dle odpracovaných let a zvyšuje limit pro dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin ročně.

Normy byly schváleny v listopadu při schůzi, kterou se opoziční ČSSD pokusila obstrukcemi paralyzovat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám