Hlavní obsah

Seškrtané stavební spoření prošlo Sněmovnou po dvou dnech obstrukcí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvoudenní přetahovaná skončila. Sněmovna ve čtvrtek v podvečer schválila po mnoha hodinách obstrukcí novelu zákona o stavebním spoření. Státní podpora stavebního spoření klesne ročně na maximálně 2000 korun. Zdaňovat se začnou i připisované úroky. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) hovoří s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), vedle ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (rovněž TOP 09)

Článek

Koalice po třídenních obstrukcích soc. dem. a komunistů zmobilizovala všechny síly a pro schválení hlasovalo 104 přítomných poslanců proti 37.

Po prvním schválení Ústavní soud (ÚS) letos v dubnu na podnět ČSSD rozhodl, že norma byla bezdůvodně schválena ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. ÚS se postavil i proti tomu, že zákon měl platit retroaktivně. Vládě dal čas na napravení chyb do konce letošního roku.

Kabinet proto retroaktivitu vypustil a normu předložil znovu. Sněmovna ji většinou koaličních poslanců schválila. Senát, v němž má většinu levice, poslancům návrh zákona vrátil. Senátoři navrhovali, aby zůstaly podmínky platné do roku 2010. Státní podpora byla do té doby 15 procent z naspořené částky, maximálně 3000 korun ročně.

Kalousek sklidil aplaus

Vládou předložená novela naopak vedle snížení státního příspěvku počítá i s tím, že se nově začnou zdaňovat i připisované úroky. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ušetří přijetí zákona státní kase pět až šest miliard korun ročně.

Ministr si při závěrečném slovu neodpustil humornou vsuvku, při níž připomněl některá z vystoupení opozičních poslanců. Potěšila jej „košatá, upřímná i zevrubná“ diskuse a ocenil i to, že se seznámil s novými termíny jako rating či selfmademan, které přednesl záměrně dle hesla - jak se píše, tak se vyslovuje. Koaliční poslanci jeho vystoupení přerušili aplausem.

Pro Kalouska naopak neměl pochopení šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který jeho vystoupení i celý zákon ostře kritizoval. Obstrukce ČSSD byla podle Sobotky pouze reakcí na aroganci vlády.  Za odmítnutí zákona se postavili i komunisté.

Následně poslanci koalice prosadili i to, aby se o dalších normách vrácených Senátem jednalo jako o celku. Tím chce zamezit dalším nekonečným obstrukcím. Opozice tvrdí, že jde o porušení jednacího řádu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám