Hlavní obsah

Schwarzenberg: Berlusconimu jsem milostné avantýry záviděl

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prostořeký šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) si řekl o mezinárodní incident, když o italském premiérovi Silviu Berlusconim prohlásil, že svou zemi uvedl do krize, jelikož šanci na reformy „prošoustal“. Vzápětí se přihlásil na audienci v Černínském paláci italský velvyslanec, se kterým Schwarzenbergovi lidé záležitost urovnávali. Poté, co ministr Berlusconimu milostné avantýry vytknul, připustil, že mu je i záviděl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Schwarzenberg se k jadrné výtce uchýlil v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Na přetřes přišla otázka krize eurozóny a ministr k tomu poznamenal, že země jako Řecko a Portugalsko neměly být vůbec do měnové unie přijaty. Na otázku redaktora, zda na přijetí Eura měla Itálie, Schwarzenberg odpověděl, že před lety se země zdála silnější.

„Itálie vypadala tehdá ještě líp. Je pravda, že vláda Berlusconiho má vinu, že nezaváděla reformy. Berlusconi bohužel – zacpěte si uši – (obrací se ke své podřízené – pozn. red.) tu dobu prošoustal, místo aby ji využil na reformy,“ řekl ministr.

Ital si prý s diplomaty přátelsky pohovořil

O vulgární výrok se ve středu u českých diplomatů zajímal italský velvyslanec Pasquale D´Avino, potvrdil mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Podle Koláře italský velvyslanec požádal o přijetí. S českými kolegy se pak ujistili o skvělých bilaterálních vztazích, setkání se neslo ve velmi přátelském duchu, uvedl mluvčí. Výrok prý nikdo nedramatizoval.

To jsou takový moje typický šprochy.
Karel Schwarzenberg

Sám Schwarzenberg na dotaz Práva, jak celou záležitost s italským velvyslancem vyřešil, ministr odpověděl: „Nevím, nemluvil jsem s ním, takže si myslím, že se o tom pobavili a potom jsem také udělal nějaké prohlášení.“

Šéf diplomacie nicméně přiznal, že Berlusconimu jeho milostné avantýry „záviděl“. Diplomatický incident se snažil bagatelizovat slovy, že nejde o „tragédii“. „Je to taková maličkost, že mě to ani moc nezajímá. To jsou takový moje typický šprochy,“ řekl Právu.

Schwarzenberg je znám tím, že někdy používá jadrný jazyk. I za hranicemi například proslul jeho výrok o tom, že rakouští odpůrci Temelína blokující hranice jsou "magoři".

Berlusconi je zase znám svými skandály. Doma čelí mimo jiné obvinění, že zaplatil za sexuální služby nezletilé prostitutce, což je v Itálii trestné. Celkem byl či je Berlusconi stíhán v desítce případů pro korupci, daňové úniky, podvodné účetnictví či nelegální financování politických stran. V první instanci byl několikrát odsouzen, ale při odvolání byl vždy nakonec osvobozen nebo byl již případ promlčen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám