Hlavní obsah

Poslanec Korte při hlasování zpíval, Schwarzenberg se zakecal

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Formální proceduru hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně zpestřili v úterý večer zástupci vládní TOP 09. Zatímco poslanec Daniel Korte svoji podporu vládě táhle a zvučně zazpíval, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přeslechl výzvu, že má hlasovat, a když byl okolím upozorněn, nevěděl, co říct.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

„Proooooti náávrhuu,“ zaznělo vprostřed hlasování jednacím sálem z úst poslance Korteho, který tak dal neotřele najevo, že nepodporuje návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase (ODS). Bezprostředně to ve Sněmovně vyvolalo smích, po hlasování ale námitky.

Nejprve se ozval komunistický poslanec Miroslav Opálka, když naznačil, že způsob vyjádření se Korteho by mohl být považován za jeho zdržení se vůči návrhu. „Pravda, bylo to velmi nezvykle intonováno, ale stále šlo o jediné písmeno,“ hájil svého kolegu ze strany Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Následně vystoupil sám zpěvák Korte. „Já se domnívám, že jsem artikuloval naprosto zřetelně. Jednací řád Sněmovny říká, že se musí poslanec vyslovit buď pro nebo proti návrhu, nebo se zdržet. Nikde není psáno, že poslanec nesmí svůj názor vyzpívat,“ prohlásil jadrně.

Do debaty se vmísila předsedající Miroslava Němcová (ODS): „Buďto někdo vznese námitku, anebo bude hlasování ukončeno,“ pronesla. Na to se ozval šéf komunistů Vojtěch Filip s tím, že námitku vznáší on. „Nezmění to výsledek hlasování, ale je to pro důstojnost. Napříště by se pan Korte mohl zdržet takovýchto triků,“ řekl.

Němcová dala následně hlasovat, načež většina Filipovu námitku neuznala.  Korteho hlas pro vládu tedy zůstal platný, a také s jeho podporou se vláda udržela. [celá zpráva]

„Když pan Filip mluvil o nedůstojnosti, zřejmě reflektoval vystoupení opozice za dnešní odpoledne,“ komentoval ještě před tím Kalousek.

Nejdřív se "zakecal", potom nevěděl, co dělat

Nebylo to jediné vzrušení, o které se během hlasování postarali zástupci Kalouskovy strany. Předseda TOP 09 a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg neslyšel vyzvání Němcové, že má hlasovat, protože právě rozmlouval s premiérem Nečasem. Když byl upozorněn, že je na řadě, s úsměvem se postavil a nevěděl, co má říct. „Proti (návrhu)“, našeptávalo okolí, načež se ministr vyslovil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Překvapený Karel Schwarzenberg při hlasování o nedůvěře vlády ve Sněmovně

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se směje svému zaváhání při hlasování o nedůvěře vládě, po jeho levici sedí premiér Petr Nečas (ODS) a místopředseda vlády pro boj s korupcí Radek John (VV).

Na žádost sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka, zda by Němcová nezopakovala jeho postoj, předsedající odvětila, že Schwarzenberg říká jasně, že hlasoval proti návrhu.

Anketa

Co si myslíte o zpívaném hlasování ve Sněmovně?
Mělo by platit, ale je to ostuda
5,5 %
Mělo by platit, je to vtipné a originální
24,5 %
Nemělo by platit, do Sněmovny nepatří
2 %
Nemělo by platit, nepatří tam a poslanec Korte by měl být potrestán
52,8 %
Je mi to jedno
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11055 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám