Hlavní obsah

Koalice chce poslední pokus o přímou volbu prezidenta

Právo, dan, jov, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli v kuloárech se o přímé volbě prezidenta mluví jako o odpískaném projektu, koalice chce učinit ještě jeden, zřejmě poslední pokus. Věci veřejné kvůli tomu žádají schůzku vládních stran. Znovu se čeká i jednání s ČSSD. Kamenem úrazu jsou prezidentské pravomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidátem na post prezidenta je i ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Véčka preferují přímou volbu beze změn kompetencí. Podle místopředsedkyně Kateřiny Klasnové jsou ale ochotni diskutovat i o návrhu ČSSD. Ta například žádá, aby prezident potřeboval souhlas vlády či ministra se jmenováním bankovní rady. Totéž chce, v tomto případě ve shodě s TOP 09, i při udělování milostí.

Z ODS ohledně milostí zazněly různé názory. Zatímco místopředseda ústavního výboru Sněmovny Marek Benda změny odmítá, podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by se mělo uvažovat o kontrasignaci.

Kateřina Klasnová ale varuje: „Jsme otevřeni kompromisům, ale osobně varuji před diskusí o pravomocech, protože povede k otevření Pandořiny skříňky, kvůli které nebude přímá volba prezidenta nikdy přijata.“

Podobný postoj má TOP 09. Její předseda a první kandidát na Hrad Karel Schwarzenberg není příliš nakloněn zužování pravomocí a odmítá obejít ODS a hlasovat pro návrh ČSSD. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík říká, že budou hlasovat pro přímou volbu bez úprav kompetencí, ale i pro návrh se změnami.

Komunisté uvažují o Remkovi

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že jeho strana s jednáním K9 nemá problém. Pokud ale soc. dem. žádá změny ve vládním návrhu, je to podle něj signál, že ve skutečnosti přímou volbu nechce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Remek

Větší odpor k přímé volbě je mezi senátory ODS i ČSSD, neboť horní komora by přímou volbou přišla o jednu z mála důležitých pravomocí. Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) však na dotaz Práva uvedl: „V senátorském klubu ČSSD je prakticky dohodnutá podpora.“

Komunisté podle informací Práva uvažují o europoslanci a prvním čs. kosmonautovi Vladimíru Remkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám