Hlavní obsah

Štětina chce poslancům předložit důkazy, že ho sleduje BIS

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) se nehodlá smířit s tím, že sněmovní komise pro kontrolu BIS i civilní kontrarozvědka odmítají jeho podezření, že tajná služba se ho snaží zastrašit, a proto ho sleduje. V úterý proto zaslal dopis předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), v němž žádá, aby mohl v dolní komoře vystoupit a předložit důkazy.

Článek

Štětina tvrdí, že BIS se snaží paralyzovat činnost parlamentní komise. Podle něj tajná služba používá poslance jako vlivové osoby. Senátor tím zacílil na člena komise, bývalého pracovníka BIS a dnešního šéfa sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD). Prý je spolu s ředitelem BIS Jiřím Langem strůjcem politického procesu proti bývalému důstojníkovi kontrarozvědky Vladimíru Hučínovi. Bublan i Lang nařčení odmítají, podle Bublana podléhá Štětina paranoie.

„Je mi líto, že se musím na adresu Jaromíra Štětiny vyjádřit slovy, že lže, ale nemohu jinak,“ řekl Právu mluvčí tajné služby Jan Šubert. „Už několik let říká na adresu naší služby nesmysly, hlouposti a lži, na protiargumenty a fakta nereaguje,“uvedl. Dodal, že Štětinovy útoky ho mrzí o to víc, že kdysi byli oba přátelé, tykají si, pracovali spolu s redakci Lidových novin, ale jejich vztah se bohužel kvůli senátorovým útokům na službu změnil.

Senátorovo obviňování zpravodajské služby ze sledování podle informací Práva s nelibostí nesou i mnozí politici TOP 09, jejichž barvy Štětina v Senátu zastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám