Hlavní obsah

Vláda opět přerušila jednání o rozpočtu

Právo, Novinky, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu na svém zasedání pokračoval v jednání o rozpočtu na rok 2012. Jednání však bylo opět přerušeno. Ministři za VV zamířili na zasedání s požadavkem navýšení rozpočtu ministerstva dopravy. Dohodou na rozpočtu podmínili svou podporu návrhu na majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi. Také tento bod byl proto přerušen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

Kabinet jednání o rozpočtu přerušil již podruhé. Vláda musí do Sněmovny odevzdat rozpočet do konce září. Návrh ministerstva financí počítá se schodkem ve výši 105 miliard korun a pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je nepřekročitelný.

Jednání kabinetu možná ovlivnil i fakt, že premiér Nečas bude spolu se svým polským protějškem Donaldem Tuskem otevírat plynovod a na zasedání proto byl přítomen pouze do 11 hodin.

Nejdřív rozpočet, pak restituce, požadují VV

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) konstatovala, že strana dohodu na restitucích nezpochybňuje, nicméně chce, aby se o vyrovnání ve výši 59 miliard, které by měl stát po dobu 20 let splácet, jednalo až po schválení rozpočtu.

"Bod vyrovnání s církvemi byl na vládě přerušen," oznámila Peake krátce poté, co bylo oznámeno, že došlo k přerušení jednání o rozpočtu.

"Návrh na vyrovnání s církvemi bude mít dopad do střednědobých rozpočtů, u kterých se všichni ministři strachují, že budou mít zničující vliv na jejich resorty. Proto musí být s touto legitimní otázkou návrh na vyrovnání s církvemi spojen," uvedla vicepremiérka. "Priority do sebe musí zapadat," dodala Peake.

Jasné slovo nepadlo

Vicepremiérka však nechtěla jasně odpovědět na otázku, zda VV restituce nepodpoří, pokud nedostane ministerstvo dopravy přidáno. „Nesouvisí to s výplatou peněz, souvisí to se střednědobými výhledy, tedy od ministerstva financí očekáváme, že řekne, odkud bude peníze na restituce brát.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že dlouho připravovaná dohoda o církevních restitucích byla v rámci koalice přijata bez podmínek a jakékoliv "vydírání" v tomto ohledu odmítl. Nemá nic proti připomínkovému řízení, které odloží schvalování na další týden.

Kalousek uvedl, že výplata církvím není ve střednědobých výdajích zanesena, neboť nemá legislativní podklad. Teprve po jeho existenci bude možné tuto položku do výhledů rozpočtů zahrnout.

Dobeš tvrdí, že peníze na dopravu by se našly

Do diskuse o rozpočtu vstoupil před jednáním vlády i ministr dopravy Pavel Dobeš  (VV), který zopakoval, že trvá na navýšení rozpočtu svého resortu o téměř devět miliard. Podle nejmenší koaliční strany jsou investice do infrastruktury prioritní. Dobeš navrhuje využít na dopravu přebytky, které se podle jeho slov nacházejí v penězích alokovaných na správu státního dluhu. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Dobeš tvrdí, že bez navýšení financí přijde ČR v dalších letech i o finance z evropských fondů, které by bez realizace staveb musela vracet.

Emisní povolenky rovněž přerušeny

Kabinet ve středu přerušil i jednání o přidělování emisních povolenek. Ministerstvo životního prostředí chce, aby byly povolenky přidělovány bezplatně a firmy by mohly použít uspořené finance na ekologickou výrobu. Ministerstvo financí by je chtělo prodávat a získat tak finance do rozpočtu. Po jednání vlády to oznámil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Schválení se naopak dočkala aktualizace pandemického plánu. Ke změnám v něm došlo po pěti letech i v souvislosti se zkušenostmi s tzv. prasečí chřipkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám