Hlavní obsah

Bez miliard na dopravu církevní restituce nepodpoříme, hrozí Bárta

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po relativním klidu v koalici se ve středu ve vládě schyluje zřejmě k dalšímu střetu. Tentokrát jde o církevní restituce a dopravu. Věci veřejné (VV) totiž nechtějí vyrovnání se s církvemi podpořit dříve, než kabinet přiklepne miliardy na dopravní stavby. Véčka požadují, aby z rozpočtu na příští rok nevypadlo 14 miliard pro resort dopravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Článek

Šéf poslanců véček Vít Bárta řekl Právu, že jeho stranu zarazilo, že byl na středeční jednání vlády zařazen bod týkající se parametrů majetkového vyrovnání s církvemi, aniž by se koalice předtím dohodla na struktuře státního rozpočtu.

„Máme jasnou tezi, že dokud nejsou peníze na dopravní infrastrukturu, nemůžeme dávat miliardy církvím. Dohodu na vyrovnání nijak nezpochybňujeme, ale nemůžeme nad rámec koaliční smlouvy, nota bene když ostatní koaliční priority nejsou naplňovány, jako právě rozvoj dopravní infrastruktury, populisticky schválit něco, na co nemáme peníze,“ uvedl pro Právo.

Na dotaz, zda to tedy znamená, že předtím, než bude jasno kolem peněz pro dopravu, VV nezvednou ruku na vyrovnání s církvemi, Bárta odpověděl: „To by mi přišlo logické.“

Nevyhrožujeme, tvrdí Dobeš

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ve středu ve vysílání České televize k postoji strany uvedl, že "nikdo nebouchá do stolu a neříká, že ve vládě nebude".

Podle jeho slov je možné získat peníze pro resort dopravy z kapitol správy státního dluhu či všeobecné pokladní správy. Právě na správu státního dluhu je podle Dobeše každoročně alokováno více prostředků, než kolik jich kabinet využije. "Do konce září je čas na jednání ve vládě," dodal ministr.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) před jednáním kabinetu uvedla, že  „VV respektují dohodu o církevních restitucích. Na vládě budeme ale žádat přerušení tohoto bodu a hlasování o něm až potom, co padne dohoda o rozpočtu. Chceme mít jasno, odkud se v příštích letech budou dvě a půl miliardy na restituce ročně brát.“

Kalousek: Je to klasické vydírání

Koaličním partnerům se postoj véček nelíbí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Bártova slova označil za nátlak. „To je klasické vydírání a na klasické vydírání nebudu reagovat v médiích. Od toho je rozprava na vládě,“ řekl Právu.

Otázka je, zda nejnovější koaliční jiskření není jen další bouří ve sklenici vody, jak to minulý týden při jednání o rozpočtu popsala vicepremiérka Peake: „Dnes jsme si všichni trochu poplakali, příště se trochu pobijeme, a pak to skončí smírem.“

Vyrovnání, o němž bude dnes jednat vláda, počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů, a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích třiceti let. Částka by měla být úročena ve výši inflace. Tím by se při průměrné dvouprocentní inflaci mohla suma za třicet let vyšplhat na 80 miliard korun.

Pokud by pro vládní návrh poslanci VV nehlasovali, k vyrovnání by nedošlo stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy se Topolánkova vláda s církvemi domluvila, že jim vrátí 39 procent majetku a bude vyplácet 83 miliard korun po dobu 60 let. I s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Návrh nakonec odmítli s opozicí i někteří poslanci ODS, takže padl pod stůl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám