Hlavní obsah

Ústecký kraj chce řešit nepřizpůsobivé, navrhl změny zákonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký kraj navrhl změny zákonů, mají řešit napětí v sociálně vyloučených lokalitách. Reaguje tak na vyhrocenou situaci ve Šluknovském výběžku, kde už od poloviny srpna lidé opakovaně protestují proti nepřizpůsobivým Romům. Kraj například navrhuje, aby opakované rušení veřejného pořádku bylo trestný čin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antikonfliktní tým policie v akci v rumburské demonstraci

Článek

Chce také změny v oblasti hazardu nebo sociálního bydlení. Rada kraje balíček legislativních změn předloží ve středu k jednání zastupitelstvu. V tiskové zprávě o tom informovala krajská mluvčí Magdaléna Hanáčková.

Kraj chce zpřísnit tresty za drobné krádeže a přestupky, jako je rušení nočního klidu nebo obtěžování sousedů, takové opakované jednání má být podle návrhu kvalifikováno jako trestný čin. "Vzhledem k časté migraci pachatelů počítá návrh také se zřízením centrální evidence přestupků, kde bude možné sledovat skutečný počet prohřešků proti občanskému soužití bez ohledu na místo pobytu," vysvětlila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která v úterý zamíří jednat se starosty přímo do Šluknovského výběžku.

Navrhuje také změny zákonů v oblasti poskytování bydlení osobám v hmotné nouzi. "Nová úprava jasně vymezuje, co je to sociální bydlení, jak určit oprávněnou osobu, poradenství v otázkách zajištění sociálního bydlení, jednoznačně stanovuje postup při uzavírání nájemních smluv a úhrad energií," popsala mluvčí. Loterijní zákon navrhuje kraj pozměnit tak, aby dával obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů. Zastupitelstvo Ústeckého kraje bude balíček legislativních změn projednávat 7. září.

V oblasti roste napětí

Na severu Čech v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. V posledních dvou týdnech se protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie, odehrály na několika místech na severu Čech.

Naposledy asi 500 lidí pod dohledem několika stovek policistů pochodovalo Varnsdorfem v sobotu odpoledne. Dav se snažil různými cestami dostat k romským ubytovnám, policisté ho k nim ale nepustili. Podezřelých ze spáchání přestupků nebo trestných činů je 12 lidí, dva jsou z útoku na úřední osobu a jedna žena z trestného činu schvalování genocidy kvůli tričku s nápisem Oživte Hitlera. Další kopali do policejních aut nebo se dopustili výtržností.

Další rušný týden ale sever Čech teprve čeká. V sobotu se do Nového Boru, Rumburka i Varnsdorfu chystají příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Už na pátek je ohlášená demonstrace proti nepřizpůsobivým na varsndorfské náměstí, její svolavatel chce před městským úřadem přespávat už od čtvrtečního večera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám