Hlavní obsah

Sobotka s Haškem si přehazují Paroubka jak horký brambor

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval svého rivala, prvního místopředsedu Michala Haška, aby se také pokusil rozmluvit bývalému lídrovi Jiřímu Paroubkovi odchod ze strany. Sobotka poukázal, že Paroubek těžce nese rozkmotření s Haškem, který k němu měl blízko. Druhý muž ČSSD poznámku vrátil poukazem na to, že Sobotka byl zvolen letos v březnu stranickým šéfem i díky podpoře Paroubka a jeho přítele Petra Bendy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rivalové v čele ČSSD: předseda Bohuslav Sobotka a první místopředseda Michal Hašek

Článek

Sobotka požádal Haška, aby se s Paroubkem co nejdříve sešel. A pokusil se ho přesvědčit, aby odchodem k národním socialistům netříštil síly na levici. Lídr soc. dem. zároveň připomněl, že přemlouvání se osobně věnoval v minulých dnech. Podle Sobotky může narovnání Paroubkova vztahu s Haškem pomoci zabránit plánu na opuštění ČSSD.

„Myslím, že Jiří Paroubek mimo jiné těžce nese, že s ním Michal přestal po volbách zcela komunikovat, ačkoliv v minulých letech patřil k jeho nejbližším spolupracovníkům. Jsem přesvědčen, že i narovnání vztahu Hašek - Paroubek může udržet expředsedu v ČSSD,“ řekl pro server Parlamentnílisty.cz Sobotka.

Hašek v reakci poznamenal, že když se Sobotkovi přemlouvání Paroubka nedaří, rád společně s dalšími členy vedení ČSSD pomůže. „Protože i přes tvrdé osobní útoky Petry Paroubkové a Jiřího Paroubka vůči mně v posledním roce, cítím velkou spoluodpovědnost za ČSSD a její politiku,“ sdělil první místopředseda soc. dem. v tiskovém prohlášení.

Hašek: Paroubek při volbě šéfa strany stejně tlačil Sobotku

Sobotkovi pak vrátil poznámku o kdysi blízkém vztahu s Paroubkem. „Věřím, že tomu tak bylo vždy i u Slávka Sobotky, který jako statutární místopředseda ČSSD byl logicky blízkým spolupracovníkem Jiřího Paroubka a ten mu jeho loajalitu oplatil letos na jaře společně s Petrem Bendou zajištěním hlasů při volbě šéfa ČSSD, jak informovala média,“ rýpl si Hašek.

Rivalové si vjeli do vlasů i kvůli tomu, že Hašek podepsal petici zemanovců za přímou volbu starostů, hejtmanů a prezidenta. Hašek přitom zcela neodmítl variantu, že by mohl být Miloš Zeman prezidentským kandidátem jeho strany. Sobotka ale vzkázal, že Zeman nikdy na seznamu možných kandidátů ČSSD nikdy nebude.

Podle Haška není podpis pod peticí žádným hříchem, ČSSD totiž podle něj přímou volbu prosazuje. „Věřím, že stejnou péči jako mé kritice za podpis jedné petice, bude Bohuslav Sobotka věnovat prosazení závazné podpory novely Ústavy o přímé volbě hlavy státu našimi poslanci a senátory,“ vzkázal Sobotkovi.

První místopředseda také požaduje, aby o prezidentském kandidátovi rozhodli členové ČSSD v referendu. „Za sebe kontinuálně dodávám, že bych si přál po Václavu Klausovi na Pražském hradě levicového českého prezidenta, který dobře zná domácí podmínky, problémy občanů i českou politickou scénu. Nechci na Hradě nikomu nevadícího prezidenta bez chuti a bez zápachu,“ doplnil Hašek.

Reklama

Související články

Paroubek zakládá novou stranu

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek buduje se svým týmem novou politickou stranu. Ve středu se nechal slyšet, že přípravy skončí nejpozději letos na...

Výběr článků

Načítám