Hlavní obsah

Peake by mohla být první ženou ve vládě jako vicepremiérka

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak pomoci vyřešit krizi ve vládě, straně a na veřejnosti? Pro Věci veřejné by odpovědí mohla být právnička, předsedkyně ústavně-právního výboru Sněmovny i šéfka klubu poslanců Karolína Peake (35). Ta by totiž mohla nahradit Radka Johna v roli vicepremiéra pro boj s korupcí a zlepšit pověst skandály zmítané vládní strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake

Článek

Peake s Johnem nyní až do pondělního večera vede na internetu volební boj o křeslo předsedy VV. Na veřejnosti působí ve srovnání s „dinosaury“ z VV jako osvěžení a navíc by mohlo jít i o první ženu ve vládě premiéra Petra Nečase (ODS). To by VV, které se v preferencích propadly hluboko pod hranici volitelnosti, mohlo pomoci vykřesat naději na záchranu.

Část koalice véčkům přiznává nárok na vicepremiérské křeslo, ale to se ještě stane předmětem licitací v souvislosti s možnými personálními výměnami.

John už do vlády znovu nepůjde

John v pátek potvrdil Právu, že by do vlády znovu nešel, do přímé volby VV však vstupuje jako favorit. Pokud by John předsednické křeslo uhájil, tak by Peake klidně mohla do vlády jít. I když jeden pokus za sebou už má – to když loni odmítla post ministryně spravedlnosti kvůli rodině a nezkušenosti ve vysoké politice.

„Umím si to představit, ale taková nabídka ani požadavek nejsou na stole. Nijak po tom netoužím po zkušenosti, kterou učinil Radek John. Poté, co byla funkce oddělena od ministerstva, nebyla příliš pozitivní. Musely by být dopředu dány kompetence, agenda i pracovní tým,“ řekla včera Peake Právu.

Podle ní by se situace ve vládě neměla řešit izolovaně. „Chceme řešit rekonstrukci vlády jako jeden balíček. Post vicepremiéra buďto může být neobsazen, může být obsazen plnohodnotně jednou osobou s plnohodnotnou agendou, nebo může být přiřazen k nějakému ministerstvu,“ uvedla.

Šéfka poslanců VV přiznala, že za efektivnější alternativu považuje přiřadit post pod ministerstvo. „Byla bych velmi nerada, abychom vytvářeli posty jen proto, abychom měli kam upíchnout předsedu koaliční strany,“ doplnila.

Včera přijal Johnovu rezignaci z rukou premiéra Petra Nečase prezident Václav Klaus. Hlavu státu rezignace nepřekvapila. „Spíše je překvapením, že to trvalo tak dlouho,“ podotkl Klaus. Demisi John oznámil už 11. května.

Dobeš: Šéf VV by měl být ve vládě

Naopak místopředseda VV a ministr školství Josef Dobeš si myslí, že by jeho strana měla mít ve vládě patřičné zastoupení. „K tomu post vicepremiéra přísluší. A nedovedu si představit, že by v ní neseděl předseda či předsedkyně VV, protože to odpovídá síle strany,“ prohlásil s tím, že jasněji bude až po přímé volbě.

Podle poslance a vyjednávače Víta Bárty jsou debaty o vicepremiérovi naprostou marginálií. „Otázka je na místě, ale je to otázka pátá šestá z hlediska priority,“ řekl Právu s tím, že VV trvají na důstojném postavení ve vládě.

Podle něj sice pozice není mrtvá, ale je „dehonestována debatou, že šéf úřadu vlády bude dělat personalistu vicepremiérovi. Post význam měl, kdyby šlo o koordinaci protikorupčních snah na ministerstvu spravedlnosti, vnitra, místního rozvoje a dopravy“. Dodal, že samotná pozice vicepremiéra je pro VV nedostatečná.

ODS post VV dává, TOP 09 je to jedno

Premiér Nečas v pátek prohlásil, že o obsazení postu vicepremiéra je třeba ještě vést koaliční jednání, ale podle místopředsedy ODS Pavla Drobila mají VV na funkci nárok.

„To místo bylo pro VV vytvořeno, to jim náleží. Já bych považoval za naprosto logické, že tento post, který existuje, obsadí. Ten úřad se vytváří, byla přijata jeho náplň na vládě, jde tedy o plnohodnotný resort,“ řekl Drobil.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nechce véčka do funkcí nutit. „Když o to nemají zájem, tak bych post zrušil,“ řekl Právu s tím, že boj proti korupci by si měl hlídat každý ministr. Peake si ale ve vládě představit dovede.

O zástupcích jasno

Ve VV se sice rozhoduje mezi Johnem, Peake a poslankyní Dagmar Navrátilovou, kdo stranu povede, ale jména místopředsedů, které si vybere lídr véček, jsou už teď skoro jasná. Do vedení se kromě třech výše jmenovaných jistě dostane místopředsedkyně Kateřina Klasnová a litvínovský starosta Milan Šťovíček. Kandidáti na šéfa je tam totiž chtějí. Podle stanov VV je v tomto vůle předsedy „svatá“.

Tři kandidáti na předsedu se liší jen v posledním jméně: Peake by chtěla za svého zástupce místopředsedu poslanců Viktora Paggia, John teplického radního Tomáše Jarolíma a Navrátilová volebního manažera strany Pavla Dobeše.

Anketa

Měla by se stát Karolína Peake (VV) ministryní a vicepremiérkou vlády?
Ano
40,9 %
Ne
59,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13454 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám