Hlavní obsah

VV očekávají zveřejnění dalších nahrávek, mají prý krýt kauzu pandurů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Véčkaři očekávají, že nahrávky ze soukromých jednání, které se v těchto dnech objevily na veřejnosti, nejsou poslední a přijdou další. Třeba kolem volby předsedy jejich strany. Ty poslední prý měly zakrýt zveřejněné informace o Marku Dalíkovi, který si měl říci o 500 miliónů korun za pandury.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé VV zleva Michal Babák, Karolína Peake, Radek John, Kateřina Klasnová a Josef Novotný

Článek

Jejich obsah je tolik netrápí, jako to, že je někdo chce tímto způsobem poškodit. Alespoň o tom prý mluvili, podle některých účastníků, členové klubu na svém pátečním mimořádném jednání. Někteří poslanci připouštějí, že chtěli slyšet vysvětlení, jak se věci mají. Po jednání klubu jsou prý poslanci jednotní.

Předsedkyně klubu Karolína Peake nevidí problém ve financování její strany. „Zveřejnili jsme ho zcela v souladu se zákonem,“ řekla novinářům s tím, že pokud chtějí koaliční strany uplatnit na véčkaře přísnější parametry, tak s nimi o tom budou rádi diskutovat.

Peake popřela, že by strana měla dluh třicet miliónů, ten podle ní dosahuje částky 14 miliónů a strana ho splácí z úvěru získaného od Fiobanky.

Je dobře, že se Bárta omluvil

K dalším informacím z nahrávky Peake mj. uvedla: „Tomu, že máme své lidi na finančně analytickém útvaru, jsme se všichni zasmáli. Byli bychom rádi, kdybychom tam někoho měli, ale nikoho tam nemáme.“

Pokud jde o vyjádření Víta Bárty směřované k prezidentu Václavu Klausovi, považuje to Peake za nevhodné. A proto je podle ní dobře, že se za to Bárta omluvil. Peake dodala, že na žádné ze schůzek, z nichž pocházejí tajné nahrávky, nebyla. [celá zpráva]

Jak uvedl Bárta, pro něj je z toho všeho nejdůležitější fakt, že učinil základní procesní zjištění z politiky: u černého vína se o politice v momentě, kdy je politika naší profesí, nemluví.

Tohle je důkaz cíleného útoku připravovaného od září. Máme informace, že Kristýna Kočí cíleně nahrávala na něčí pokyn, má další nahrávky, které bude kdykoli vypouštět
Radek John

Předseda strany Radek John prohlásil, že VV nebudou komentovat všechny hospodské řeči, a nebudou ani přijímat usnesení k mejdanu, na kterém se baví lidé nad deseti lahvemi vína.

„Tohle je důkaz cíleného útoku připravovaného od září. Máme informace, že Kristýna Kočí cíleně nahrávala na něčí pokyn, má další nahrávky, které bude kdykoli vypouštět.“

John naprosto odmítá, že by Vít Bárta mohl ovlivňovat prezidenta, či mít vliv na FAU. „To jsou nesmysly. Jsem si jist, že pan prezident si dělá, co chce a není pravda, co řekl silácky Vít Bárta. A že FAU vyšetřuje pana Babáka, je důkazem, že Vít Bárta nemá tady žádný vliv.“

Podle Johna je zřejmé, že Kočí měla velkou motivaci zdiskreditovat VV. „Bude mít asi velký archiv a pro nás by bylo ztrátou času se tím zabývat. Výrokům místopředsedkyně Klasnové na adresu vnitrostranických voleb John uvedl: „Dříve, když byly volby, mohla do nich zasáhnout rada VV a rozhodovala o nominacích. Tentokrát jsme se dohodli, že pokud přijde 20 nominací, tak rada do nich nikterak nebude zasahovat a nominuje všechny, kdo chtějí bojovat,“ prohlásil John s tím, že to měla zřejmě Klasnová na mysli.

John je přesvědčen, že manipulovat s výsledky vnitrostranických voleb nijak nelze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám