Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Nečase, aby odvolal ministry za VV

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté považují za zcela nepřijatelné a neslučitelné s dalším setrváním VV ve vládě informace, že neformální šéf nejmenší vládní strany Vít Bárta údajně motivoval své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„ČSSD vyzývá premiéra Nečase, aby co nejdříve odvolal zbylé ministry za stranu VV z vlády. ČSSD je přesvědčena o tom, že zcela zkompromitovaní a nedůvěryhodní politici VV nemohou mít nadále podíl na řízení naší země,“ uvedl v úterý předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení.

ČSSD zároveň vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby provedl kontrolu fungování ministerstev, která řídili či na nich zastávali vysoké pozice zástupci VV. „A to zejména v oblasti všech zadávaných veřejných zakázek, odměňování vrcholného managementu ministerstev a personální politiky v podřízených organizacích a státních firmách,“ upřesnil Sobotka.

Dienstbier chce rozpuštění VV a předčasné volby

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier v úterý zopakoval požadavek jeho strany, aby vláda vypracovala analýzu, zda VV nepřekračují demokratický rámec daný zákonem. „Analýza by měla vést k návrhu na rozpuštění strany VV,“ soudí Dienstbier.

Dienstbier označil za zřejmé, že VV byly stvořeny jako podnikatelský projekt k získání většího vlivu v ekonomické sféře, nemají demokratické vedení a trápí je velké problémy s financováním. Podle místopředsedy soc. dem. je proto evidentní, že VV z demokratického rámce vybočují.

ČSSD vidí jako jediné východisko z politické krize předčasné volby. „Jediným legitimním způsobem jak tuto krizi vyřešit, jsou co nejrychlejší nové volby,“ uvedl Dienstbier. Zdůraznil, že se soc. dem. nehodlá do voleb podílet na vládě nebo tolerovat pravicový kabinet. ČSSD se také v tuto chvíli nechystá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, politické skandály chce řešit na mimořádné schůzi Sněmovny.

Provize 20 procent

Deník MF Dnes zveřejnil dokument, podle nějž neformální šéf VV Bárta požadoval po svých nejbližších spolupracovnících, aby mu byly výdaje na podporu VV hrazeny ze sponzorských darů či předražených veřejných zakázek. [celá zpráva]

Odměnou za manipulování či shánění sponzorů měla být až 20procentní provize. Pravost dokumentu potvrdil z VV vyloučený Jaroslav Škárka a Markéta Vojtíšková, která již z politiky odešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám