Hlavní obsah

Podporujeme šetření pandurů, ať jde o kohokoli, řekl americký velvyslanec Eisen

– Praha • Aktualizováno
Právo, roš

Americká ambasáda se nebude vyjadřovat k případu údajné korupce při nákupu obrněných vozů Pandur, ale podporuje vyšetřování, ať jde o kohokoli. Novinářům to ve čtvrtek v Praze řekl americký velvyslanec Norman Eisen.

Článek

„Nevyjadřujeme se ke konkrétním případům, které musí projít příslušným mechanismem vyšetřování. Toto vyšetřování podporujeme, ať jde o kohokoli,“ řekl ambasador Eisen.

Podle informací Práva ambasáda o pokusu o korupci z české strany věděla, protože jí to měl nahlásit rakouský výrobce pandurů firma Steyr, která je součástí amerického koncernu General Dynamics. Případem se údajně zabývá americká komise pro cenné papíry (SEC).

Právo 10. května napsalo, že bývalý pracovník firmy Steyr v březnu při výslechu řekl, že blízký spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík žádal v listopadu 2007 po Steyru 18 miliónů eur (nyní 436,7 mil. Kč) za to, že vláda ČR bude pokračovat v nákupu jejích obrněných vozů Pandur. [celá zpráva]

Vyjádření Klause hovoří za vše

Eisen se vyjádřil i k dalším otázkám českoamerických vztahů. Reagoval i na kontroverzní výroky šéfa tiskového odboru kanceláře prezidenta Petra Hájka, jenž označil bin Ládina za mediální fikci.

Česko je podle něj blízkým spojencem USA v boji proti terorismu a jeho představitelé i veřejnost spontánně přivítali dopadení šéfa al-Kajdy Usámu bin Ládina. „Silná prohlášení prezidenta Klause a ministra zahraničí hovoří za všechno. Nemám k tomu co dodat“.

Podle informací Práva Hájkova slova vyvolala pozornost Rady pro národní bezpečnost prezidenta Baracka Obamy a ambasáda v Praze pak neformální cestou tlumočila americkou nevoli. Čekala však prý od Klause ostřejší reakci.

Westinghouse je nejlepší společnou příležitostí pro Temelín

Smlouva s firmou Westinghouse na dostavu jaderné elektrárny Temelín „je nejlepší obchodní příležitostí pro obě země,“ řekl velvyslanec Eisen v besedě s novým českým ambasadorem Petrem Gandalovičem před studenty Fakulty sociálních věd v Praze.

Podle jeho slov je oboustranně výhodná, protože z Česka by Westinghouse učinil svou základnu pro evropský trh, což by vytvořilo tisíce pracovních míst na desítky let.

Pandur II

Téměř osmimetrový obrněnec s náhonem na všech osm kol může jet maximální rychlostí 105 kilometrů za hodinu, ve vodě plave desetikilometrovou rychlostí. Pohání jej šestiválcový motor s výkonem 455 koní.

Armáda chtěla vozy používat v Česku i v zahraničních misích.

Podle něj Westinghouse nabízí nejbezpečnější technologii, nejnižší ceny, dodává v termínu a nepřekračuje rozpočet. Gandalovič, jenž se ujme velvyslaneckého postu ve Washingtonu v příštích dnech, vyjádřil obavu, aby evropská reakce na havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě natolik nezpřísnila požadavky na parametry reaktorů, že by to ohrozilo konkurenceschopnost v budoucím tendru na Temelín

Reklama

Související články

Vláda dala transportérům Steyr další šanci

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) rakouská firma Steyr souhlasila s dalšími zkouškami obrněných transportérů, které nabízí české armádě....

Výběr článků

Načítám