Hlavní obsah

Fischer se zúčastní Obamova summitu o jaderné bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanford

Český premiér Jan Fischer se v dubnu zúčastní vrcholného setkání o jaderné bezpečnosti, které v hlavním městě Spojených států pořádá americký prezident Barack Obama. Vyplynulo to z telefonického rozhovoru ČTK s premiérem během jeho současné dvoudenní návštěvy Kalifornie. Na summitu budou zástupci zhruba 40 zemí.

Foto: Pazderka Karel, ČTK

Premiér Jan Fischer se v úterý na Stanfordově univerzitě v San Francisku setkal s bývalou americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Ta se vrátila mezi profesory školy, když George Bushe vystřídal současný prezident Barack Obama.

Článek

"Pojedu na konferenci, kterou organizuje americký prezident, jejímž tématem je bezpečnostní politika," řekl Fischer. Summit, jenž se zřejmě bude zabývat především hrozbou nukleárního terorismu a nešířením jaderných zbraní, by se podle zdrojů z americké administrativy měl konat 12. až 13. dubna.

Setkání se tak uskuteční zhruba rok poté, co Obama v Praze 5. dubna 2009 představil svou vizi světa bez jaderných zbraní, na niž chystaná schůzka na nejvyšší úrovni navazuje.

Spojené státy podle amerického prezidenta mimo jiné budou usilovat o mezinárodní zákaz výroby materiálu pro výrobu jaderných zbraní a o zákaz jaderných zkoušek. Zároveň se snaží uzavřít s Ruskem novou dohodu o výrazném omezení jaderných arzenálů obou zemí.

Podle Obamy mají všechny státy právo na mírové využití jaderné energie. Zároveň by ale měly čelit sankcím, pokud ji chtějí využívat k vojenským účelům a pokud nebudou spolupracovat s mezinárodním společenstvím, jako například Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám