Hlavní obsah

Špidla se stal jablkem sváru uvnitř ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící eurokomisař Vladimír Špidla nyní dostal jako náplast za vyšachování z Bruselu od šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nabídku, aby za rok kandidoval do Senátu. Části ČSSD se však takové zametání předního člena strany nelíbí - zvláště kvůli dohodám s ODS.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dosluhující eurokomisař Vladimír Špidla

Článek

Úvahy o „odškodňujícím“ umístění Špidly do horní komory odsoudil šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Haškek (ČSSD). Je podle něj nehodné soc. dem. a hlavně Špidly řešit nerudovskou otázku: kam s ním.

„Přijde mi to velmi předčasné a velmi nedůstojné. A speciálně vůči Vladimíru Špidlovi. Přijde mi to jako debata, která není hodna jeho osoby. Je to urážlivé rok před volbami řešit, zda má být v uvozovkách pouhým senátorem,“ řekl Hašek ve středu Právu.

Špidlu jsme zametli, i když měl ve finále podporu i zelených. K čemu nám jsou dohody s ODS? Zelení nestřečkovali, chtěli podpořit Špidlu. Na tyhle kšefty s ODS jednou dojedeme..
Stanislav Křeček

Podle něj se nejdřív sám Špidla musí vyjádřit, jakou má představu a čemu se chce věnovat. Hašek dodal, že si dokáže představit Špidlovo působení na důstojném místě na domácí i evropské politické scéně.

Zvažuje kandidaturu do Senátu na jihu Čech

Samotný Špidla na nabídku kandidovat do Senátu zatím neřekl jednoznačné ano nebo ne.

„Již před několika měsíci jsem byl dotázán jihočeskou ČSSD, zda bych byl ochoten figurovat na jejich kandidátské listině do Senátu v případě, že nebudu mít jiné závazky. Tehdy jsem odpověděl, že mě nabídka těší a být považován za jejich kandidáta by pro mne bylo ctí,“ sdělil včera v prohlášení Špidla. Ten léta žil v Jindřichově Hradci.

Dosluhující eurokomisař dále napsal: „Určitě tuto možnost zvážím, neboť jsem svůj názor v tomto ohledu nezměnil. V každém případě je zatím dost času k rozhodování, protože se volby do Senátu budou konat až na podzim 2010.“

Pokud by Špidla kandidaturu do Senátu přijal, spekuluje se, že by v případě výrazného úspěchu ČSSD mohl stanout v čele horní komory. První místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka však uvedl, že není potřeba předjímat debatu. Kandidatura do Senátu je podle něj jednou z možností.

Křeček: na dohody s ODS dojedeme

V ČSSD se také objevila kritika, že se strana vzdala snahy podržet Špidlu v pozici eurokomisaře. „Špidlu jsme zametli, i když měl ve finále podporu i zelených. K čemu nám jsou dohody s ODS? Zelení nestřečkovali, chtěli podpořit Špidlu. Na tyhle kšefty s ODS jednou dojedeme...“ uvedl na Facebooku místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Křeček (ČSSD).

Právu k tomu včera řekl, že o jednání kolem eurokomisaře není příliš informován, vyslovil ale obavu, zda ČSSD dokáže opuštění Špidly vysvětlit svým členům a voličům. „Chápu, že pokud byly nějaké dohody, tak se musí držet. Otázka je, jestli dokážeme vysvětlit, že uzavíráme takové dohody, kterým nemusí lidi tak úplně rozumět,“ uvedl Křeček.

Špidla jako by byl horkým bramborem, který pálí vedení ČSSD dlouhodobě v dlaních. Už loni v dubnu, jak tehdy informovalo Právo, ČSSD zvažovala, že do voleb do Evropského parlamentu, které se konaly letos v červnu, vyšle právě Špidlu. Ten nakonec ale nabídku nepřijal. Lidový dům mezitím stačil Špidlu aspoň zapojit do přípravy kampaně pro eurovolby.

Reklama

Související články

Guvernér ČNB Tůma nechce být eurokomisařem

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma v pondělí večer odmítl svou případnou nominaci na českého eurokomisaře. Nadále se chce soustředit na práci v ČNB, sdělil v tiskovém...

Výběr článků

Načítám