Hlavní obsah

Guvernér ČNB Tůma nechce být eurokomisařem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma v pondělí večer odmítl svou případnou nominaci na českého eurokomisaře. Nadále se chce soustředit na práci v ČNB, sdělil v tiskovém prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Článek

"Mohu potvrdit, že se na mě počátkem minulého týdne obrátil předseda vlády Jan Fischer s dotazem, zda bych souhlasil, aby mě navrhl jako kandidáta na českého eurokomisaře pro případ, že by politická jednání nevedla ke shodě. Když o víkendu tento návrh sdělil předsedům politických stran, společně s ním jsem to vnímal jako možný návrh k řešení patové situace," uvedl Tůma v pondělním tiskovém prohlášení. 

"Během dnešních jednání se nicméně ukázalo, že konsenzuálním kandidátem nejsem, a proto považuji otázku své případné nominace za uzavřenou. Nadále se tedy soustředím na práci v České národní bance," prohlásil guvernér ČNB.

Z výsledků pondělního neoficiálního hlasování vlády, jež má Právo k dispozici, vyplynulo, že šéf ČNB získal jediný hlas. Nejúspěšnější kandidát ČSSD Vladimír Špidla dostal osm hlasů, favorita ODS Alexandra Vondru podpořilo šest ministrů. Pro někdejšího uchazeče o prezidentský úřad Jana Švejnara hlasovali dva členové vlády. Hlas pro Tůmu podle všeho přišel od premiéra Fischera.  [celá zpráva]

Jediný člověk, na němž se zatím ODS a ČSSD dokázaly jako na budoucím eurokomisaři shodnout, byl právě Fischer. Ten to zvažoval, ale nakonec odmítl. Místo sebe stranám navrhl guvernéra Tůmu.

Jméno vládního kandidáta na eurokomisaře má kabinet oznámit v úterý dopoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám