Hlavní obsah

Klaus: Čunkovo jmenování neodmítnu, rozhodnutí je na premiérovi

Prezident Václav Klause nebude nijak protestovat při případném znovujmenování předseda KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády. Je to prý čistě věcí premiéra Mirka Topolánka (ODS) a odmítnout jeho rozhodnutí by znamenalo vyhlásit premiérovi boj. Klaus to řekl v České televizi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

„Respektuji že je to plnoprávné rozhodnutí předsedy vlády. Odmítnout ministra předsedovi vlády znamená boj s předsedou vlády. Nehodlám to udělat. Je to jeho zodpovědnost, má těžké rozhodování. Zvažuje to doleva doprava nahoru dolů,“ řekl Klaus.

Doplnil, že on může jmenování ministra leda komentovat tak, aby bylo zřejmé, že s volbou premiéra není spokojen. To už Klaus dříve několikrát udělal, ať to bylo ohledně mládí ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) nebo spojení s Rakouskem u ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Návrat Čunka do vlády požadují lidovci, kteří ho chtějí mít v kabinetu co nejdříce. Topolánek jim vzkázal, že souhlasí, ale na oplátku chce od všech lidoveckých poslanců slib, že budou plmit programové prohlášení vlády. To Čunek označil za ponižující podmínku.

Kvůli návratu šéfa KDU-ČSL do kabinetu se v pátek sešli Čunek, Topolánek a předseda SZ Martin Bursík. Dohodli se na tom, že je třeba počkat na postoj ministra zahraničí, který už dříve řekl, že pokud se Čunek do vlády vrátí, on odejde. Schwarzenberg je nyní v nemocnici po operaci srdce.

Ministr a místopředseda SZ Liška v neděli prohlásil, že pokud se lidovecký šéf do kabinetu vrátí, budou zelení ministři postupovat společně. Zároveň však odmítl potvrdit, že by v případě demise Schwarzenberga opustili vládu všichni ministři SZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám