Hlavní obsah

Topolánek chce od lidovců za Čunkův návrat slib loajality

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý stanovil podmínky, za kterých by se mohl šéf lidovců Jiří Čunek vrátit do vlády. Požaduje, aby všichni lidovečtí poslanci slíbili, že budou plnit programové prohlášení vlády. V reakci na to znějí z KDU-ČSL slova o vydírání. Topolánek chce také zabránit rozpadu koalice, který by znamenal odchod zelených z vlády.

Článek

Premiér požaduje od lidovců slib loajality vládě. "KDU-ČSL musí jasně vyjádřit názor na návrat Jiřího Čunka do vlády a musí jasně deklarovat, že 13 poslanců v Poslanecké sněmovně bude plnit programové prohlášení vlády,“ uvedl své podmínky Topolánek.

Právě KDU-ČSL v poslední době vystoupila s požadavkem na zrušení zdravotnických poplatků pro děti a penzisty a vyjádřila nesouhlas s transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. To se nelíbí ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS).

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který kvůli výhradám ke změnám ve zdravotnictví nepodpořil reformu veřejných financí, prohlásil, že návrh na změnu fakultních nemocnic v akciové společnosti jde nad rámec programového prohlášení vlády.

"Lze to považovat za vydírání," řekl v rozhovoru pro ČT na adresu Topolánkova požadavku Hovorka.

Premiér chce zabránit rozbití koalice kvůli Čunkovi

"Pan premiér sezve koaliční partnery, aby se dozvěděl, jakým způsobem se KDU-ČSL a Strana zelených dohodly na řešení tohoto problému,“ tlumočila pro Novinky premiérovo stanovisko ke sporu lidovců a zelených mluvčí vlády Jana Bartošová.

V rozhovoru pro Frekvenci 1 pak Topolánek upřesnil, že schůzka by se měla uskutečnit ve středu nebo ve čtvrtek, protože v pátek už na ni nebude čas kvůli inauguraci prezidenta. Sám považuje spor lidovců a zelených za umělý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek nechce, aby kvůli návratu Čunka do kabinetu současná spolupráce se Stranou zelených zkrachovala. "Pan premiér nepřipustí rozbití koalice, které by znamenalo odchod zelených z vlády,“ uvedla mluvčí.

Šojdrová: Podmínky jsou již splněny

Místopředsedkyně lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová Novinkám řekla, že z obecného hlediska jsou Topolánkovy podmínky vůči KDU-ČSL splněny již dnes. "Na tom trvám,“ uvedla. Pro návrat Čunka do vlády se podle ní jasně vyjádřil Celostátní výbor KDU-ČSL.

"Myslím, že je na čase, aby se pánové předsedové sešli, a ať si pan premiér ty podmínky ujasní s předsedou strany. Pokud se dohodnou na nějaké konkretizaci podmínek, tak by měl Jiří Čunek požádat uvnitř strany o jejich naplnění,“ dodala Šojdrová.

S převodem fakultních nemocnic na akciové společnosti podle ní lidovci nesouhlasí. "Není to uvedeno v koaliční smlouvě a vládním prohlášení. Tam je převod pojišťoven na akciové společnosti,“ řekla Šojdrová.

"My si klademe podmínku, že nedojde k omezení zdravotní péče. K tomu by za určitých podmínek při převodu na akciové společnosti mohlo dojít. Obecně jsme připraveni programové prohlášení plnit, ale v těch konkrétních bodech se můžeme dostat do rozporu. My nemůžeme překročit hranici našeho vlastního volebního programu,“ doplnila Šojdrová.

Anketa

Souhlasíte s návratem Jiřího Čunka do vlády?
Ano
14 %
Ne
86 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11210 čtenářů.

Reklama

Související články

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce....

Výběr článků

Načítám