Hlavní obsah

Země bez prezidenta nebude, Klaus složí slib v pátek 7. března

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) uvedl, že inaugurace Václava Klause bude v pátek 7. března 2008. Oproti očekávání tak nehrozí, že bude Česká republika několik dnů bez prezidenta.

Článek

"Po zvážení a po poradě s právníky svolávám společnou schůzi obou komor na pátek 7. března v 10 hodin na Pražském hradě,“ uvedl Vlček. Od dvou hodin odpoledne o Klausově inauguraci jednal s lidmi z Hradu. "Pan prezident souhlasil se zkrácením jeho mandátu o jeden den," uvedl Vlček. Mandát prezidenta totiž končí 7. března ve 24:00, Klaus svůj slib složil právě 7. března 2003.

Vlček sdělil, že podle ústavních právníků by měl nový prezident složit slib až po uplynutí svého mandátu, tedy nejdříve v sobotu. Například profesor Václav Pavlíček ale podle Vlčka připouští, že pokud jde o stejnou osobu, je možné, aby byl slib byl složen dříve, než uplyne poslední den funkčního období.

Vlček svolal společnou schůzi obou komor na 7. března.

"V sobotu, neděli a pondělí ale nelze schůzi konat, pokud se komory neusnesou jinak," upřesnil Vlček. Jestliže by prezident skládal slib až v novém týdnu, země by byla několik dní bez hlavy státu. Společná schůze obou komor musí být dle Ústavy svolána do 30 dnů od jeho zvolení, to je nejpozději 16. března.

Podle Hájka bude ceremoniál bez překvapení

Mluvčí Hradu Petr Hájek ČTK řekl, že scénář slavnostní inaugurace se začíná teprve chystat. Nechtěl tedy předjímat podrobnosti. Nicméně nelze čekat žádná velká překvapení, uvedl. Před pěti lety Klaus položil květiny k soše Tomáš Garrigua Masaryka, po složení slibu přijímal gratulace od stovek pozvaných hostů, poté vykonal tradiční vojenskou přehlídku, pozdravil se s občany.

Zatímco po inauguraci Václava Havla následovala návštěva Svatováclavské kaple či slavnostní Te Deum v katedrále sv. Víta, Klausův slib před pěti lety žádná církevní ceremonie neprovázela.

Slib prezident složí již tradičně ve Vladislavském sálu Pražského hradu. Nepsaným zvykem bývá následné přijímání gratulací od politiků, diplomatů a dalších osobností veřejného života, následuje vojenská přehlídka na hradním nádvoří.

Klaus byl znovuzvolen v pátek. Ve třetím kole druhé volby dostal 141 hlasů, tedy o jeden více, než potřeboval. Stejný počet dostal i v předchozích dvou kolech. Pro Švejnara zvedlo ruku 111 zákonodárců. Před pěti lety byl Klaus do čela státu zvolen hlasy 142 zákonodárců.

Pošramocené vztahy

Volba prezidenta pošramotila vztahy mezi ODS a SZ. Bursík při volbě pronesl projev, který byl vůči Klausovi podle občanských demokratů příliš tvrdý. Napětí trvá i po volbě, předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques a místopředseda ODS Pavel Bém na sebe v neděli vzájemně útočili.

Problémy nastaly i uvnitř Strany zelených. Poslankyně Olga Zubová se totiž kvůli zdravotním důvodům na volbu prezidenta nedostavila. Vedení strany uvedlo, že její způsob jednání byl neomluvitelný, Zubová se proti tomu ohradila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám