Hlavní obsah

Prezidentem byl znovu zvolen Václav Klaus

PRAHA
Aktualizováno

Prezidentem České republiky byl podle oficiálních výsledků zvolen Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby porazil Jana Švejnara. Dostal 141 hlasů. Před pěti lety byl do čela státu zvolen hlasy 142 zákonodárců. Švejnar dnes ve třetím kole získal 111 hlasů.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Prezidentský kandidát Jan Švejnar (vlevo) blahopřeje prezidentovi Václavu Klausovi k jeho znovuzvolení

Článek

Stejný počet dostal Klaus i v předchozích dvou kolech. V tom prvním pro Klause hlasovalo 93 poslanců a 48 senátorů. Pro Švejnara zvedlo ruku 104 poslanců a 32 senátorů.

Ve druhém kole byl počet hlasů pro Klause totožný, Jan Švejnar ale získal ve Sněmovně místo 104 hlasů "pouze" 94.

Komunističtí poslanci ve třetím kole podle informací Novinek nehlasovali pro Švejnara ani pro Klause. Švejnara ale podpořili dva senátoři KSČM Václav Homolka a Vlastimil Balín a senátor Eduard Matykiewicz se zdržel.

Klaus: pokusím se nezklamat

„Já se pokusím nezklamat, je nezbytné, abychom drželi spolu. Děkuji za to, že to dnes proběhlo, tak, jak to proběhlo. Velmi děkuji ODS, která mě navrhla a pevně z mnou stála, děkuji i ostatním. Musíme jít dopředu,“ řekl novinářům po svém zvolení Klaus.

Projev prezidenta Klause po vyhlášení výsledků

„Byl jsem zvolen proto, protože volitelé očekávali, že zůstanu sám sebou,“ dodal Klaus. Prezidentský slib bude skládat až po 7. březnu. Tento den mu vyprší první mandát. 

Výsledky prvních dvou kol druhé volby
.KlausŠvejnar
Senát 1. kolo4832
Sněmovna 1. kolo93104
Senát 2. kolo4832
Sněmovna 2. kolo9394
Senát + Sněmovna 3. kolo141111

Ve třetím kole se hlasy poslanců a senátorů sčítaly.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek po volbě poukázal na to, že jeden z poslanců jeho strany, Evžen Snítilý, hlasoval pro Klause. Ten ke zvolení potřeboval 140 hlasů.

Paroubek poukázal na postoj komunistů podle něj se chovali jako "přesýpací hodiny.

Cesta k Zubové

Mezi druhým a třetím kolem byla delší pauza. Zelení požádali o přestávku 45 minut, protože jeli za poslankyní Olgou Zubovou, která se ze schůze omluvila pro nemoc. Zeleným ale její vysvětlení připadalo "zvláštní."

Za Zubovou odjela do Kutné Hory ministryně Džamila Stehlíková. „Chceme ukázat, že jsme jednotní,“ řekl Novinkám zdroj ze Strany zelených. V půl páté odpoledne Stehlíková řekla, že Zubová volit nepřijede. Teď prý vydá prohlášení o svém zdravotním stavu, píše ČTK.

Její manžel Vladimír Zubov ČT řekl, že problémy jeho ženy jsou opravdu jen zdravotního rázu. Kdyby se teď někomu stala havárka, tak oni snad budou spekulovat, že to udělal schválně," řekl Zubov.

Volby se na začátku účastnila i kandidátka KSČM Jana Bobošíková, ještě před hlasováním ale odstoupila. Komunisté pro ni nevyjednali dostatečnou podporu. Většina podpořila kandidáta Jana Švejnara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám