Hlavní obsah

Napětí v koalici přetrvává. Zelení si vjeli s ODS do vlasů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I po zvolení Václava Klause prezidentem přetrvává silné napětí mezi zelenými a občanskými demokraty. Předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques a místopředseda ODS Pavel Bém na sebe v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce vzájemně útočili. Pavel Bém nedokázal odpustit zeleným, že trvali na veřejné volbě a útočili na Václava Klause.

Článek

„Nejhorší zklamání bylo, když se zelení rozhodli pro veřejnou volbu,“ řekl Pavel Bém. „Není možné, abyste byli členem jednoho fotbalového týmu, a abyste si o víkendu šli zahrát mistrák v dresu hlavního rivala, dodal.“

„Nejhorší zklamání bylo, když se zelení rozhodli pro veřejnou volbu,“ řekl Pavel Bém. „Není možné, abyste byli členem jednoho fotbalového týmu, a abyste si o víkendu šli zahrát mistrák v dresu hlavního rivala, dodal.“

Bém navíc upozornil, že nelze zapomenout na projevy Bursíka a právě Jacques: “Považuji za podpásový úder, že neobhajuje Jana Švejnara, že o něm nemluví, projev Kateřiny Jacques byl jen o tom, že je Klaus špatný.“

Kateřina Jacques (SZ) v Otázkách Václava Moravce Foto: repro z ČT

Poslankyně za Stranu zelených na to tvrdě zareagovala. Řekla, že nemůže být „káraná jako děcko“. Bém je podle ní "přecitlivělý" a reagoval na její projev tak, že slyšel jen výtky na Klause a ne už její následnou chválu Švejnara.

ODS sázela na tajnou volbu

„Pavel Bém vsadil vše na tajnou volbu, strategie ODS s veřejnou volnou nepočítala,“ uvedla k rozhořčení Béma na rozhodnutí SZ upřednostnit veřejnou volbu. Podle ní Bém kvůli tomu "tloukl vzteky hlavou o stůl“.

Bém přiznal, že počítal s tajnou volbou a naznačil i změnu taktiky před druhou volbou: „Když jsem pochopil, jaké obstrukce jsme prožili při první volbě, pochopili jsme, že musíme jít do veřejné volby. Udělali jsme všechno proto, aby Klaus ve veřejné volbě vyhrál.“ Dodal ještě, že udělali „všechno rozumné“.

Zeleným vadilo setkání se Šloufem

Bém také připustil, že zelení měli právo nominovat do prezidentské volby koho chtěli a připustil, že schůzka prezidentova kancléře Jiřího Weigela s Miroslavem Šloufem byla "nešťastná a politicky neprozíravá".

Podle Jacques právě tato schůzka rozhodla, že se zelení přiklonili k veřejné volbě. „Ta schůzka byla poslední hřebíček, který rozsvítil červené světýlko. A pak názor veřejnosti, že asi až 70 procent lidí chtělo veřejnou volbu.“

Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Foto: repro z ČT

Ke způsobu zveřejnění informací o schůzce Wiegela a Šloufa Jacques uvedla: „Máme těžkou hlavu z toho, že dvě silné strany (ODS a ČSSD) neustále hrají nějaké zpravodajské hry. Není ale tak podstatné, kdo to vynesl, ale to, že se kancléř prezidenta sešel se šedou eminencí Zemana.“

Podle Béma ale schůzka byla jen záminkou, protože „zelení si společně se sociálními demokraty a Jiřím Paroubkem spočítali, že v tajné volbě neuspějí."

Jan Švejnar zůstal podle Béma pouhým antiklausem, nestal se "nadstranickým kandidátem, sjednocujícím svorníkem, kandidátem všech stran."

Jan Švejnar zváží kandidaturu do senátních voleb

Poražený kandidát na prezidenta Jan Švejnar potvrdil, že uvažuje o pokračování v politické kariéře v České republice. Nevyloučil ani možnost, že by kandidoval do Senátu.

„Zůstanu ve veřejném životě, budu hledat cestu, abych naplnit očekávání občanů a pokračoval v uplatnění vize vytýčené v prezidentské kandidatuře,“ uvedl Jan Švejnar. Nevyloučil, že by kandidoval do Senátu, i když Kateřina Jacques uvedla, že zelení neuvažují o tom, že by jej nominovali na senátora.

„Účast v klání o volbě prezidenta je vysoká laťka a pro bývalého kandidáta na prezidenta je úsilí o křeslo senátora o příčku níž,“ sdělila s tím, že by asi pro něj hledala jiné uplatnění. Přislíbila však Švejnarovi podporu. "Budeme rádi, když mu budeme jako zelení moci pomoci, aby tu mohl působit.“ Nejraději by ho viděla jako kandidáta v příštích prezidentských volbách, které by už byly přímé.

Švejnar rovněž vyloučil, že by zakládal vlastní stranu: „Nevidím důvod, proč by měla vznikat nová strana. Nebylo by to loajální vůči stranám, které mě podporovaly."

Reklama

Výběr článků

Načítám