Hlavní obsah

Dolejš: druhá volba prezidenta by už měla rozhodnout

Právo, Novinky, znk, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté si pro uplynulou první volbu prezidenta vybrali taktiku nezvolení ani jednoho z kandidátů. To se jim nakonec podařilo. Z druhé volby, která proběhne v pátek, by už ale podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše mělo vzejít jméno budoucí hlavy státu. Strana by podle něj měla hlasovat pro menší zlo, tedy Jana Švejnara.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jiří Dolejš na on-line chatu

Článek

"Myslím, že v druhé volbě bude těžké zopakovat taktiku z volby první. Asi by se mělo už rozhodnout - ten nebo onen," uvedl v pondělí Dolejš na on-line chatu na Novinkách.

Zopakoval politicky závazná usnesení, která KSČM přijala loni v srpnu. "Ta hovoří jasně - ani hlas Václavu Klausovi, ani mu zvolení nijak neusnadňovat. (...) Zájem zpatovat první volbu byl veden zájmem o to, aby se s námi jednalo a nebyli jsme obcházení při výběru kandidáta," vysvětlil.

KSČM vadí, že strany, které podporují Švejnara, tedy ČSSD, SZ a část KDU-ČSL, s ní před jeho nominací nejednaly. „Oni si asi myslí, že nás převálcují, to na mne zkoušet nebudou,“ zlobil se v neděli její předseda Vojtěch Filip.

"Chce-li ale někdo od nás něco, měl by s námi jednat s respektem k suverenitě našeho rozhodování a ne s hlasy KSČM jaksi automaticky počítat. Takhle se s partnery, byť jen v ad hoc hlasovací koalici, nejedná," souhlasil Dolejš.

Dolejš: Filipova jména jsou jeho vlastními návrhy

Komunisté v neděli řádně zamíchali kartami, kdy Filip představil jména lidí, kteří mají šanci na zvolení prezidentem. Navrhl ombudsmana Otakara Motejla, exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, europoslankyni Janu Bobošíkovou a šéfa akademie věd Václava Pačese.

Vojtěch Filip zdraví Jana Švejnara, hlas mu ale dát nechce.foto: Právo/Michaela Říhová

"Nějaký vývoj je vždy možný a během pondělí a úterý je nutno najít shodu na protikandidátu Václava Klause. Jména nabídnutá Vojtěchem Filipem jsou ale jeho osobními náměty, o jejich nominaci nerozhodly zatím ani stranické orgány ani zástupci ostatních parlamentních frakcí," podotkl Dolejš.

"Nechceme-li znovu Václava Klause, měli by se řídit volitelé za KSČM principem menšího zla," dodal. Tím je podle něj Švejnar. "Klaus menší zlo rozhodně není a nahrávat ODS by pro levicovou stranu bylo trestuhodné," upřesnil.

Václav Klaus je pro KSČM dle mnohých větší zlo než Jan Švejnar, přesto se na jeho podpoře komunisté nedohodli.foto: Právo/Michaela Říhová

Jen jednoho protikandidáta

Filip se do sporu se svými vlastními poslanci dostal právě tím, že uvedl, že s podporou Švejnara ve druhém kole nepočítá. "Budu proti tomu, abychom ho podporovali v kterémkoliv kole,“ řekl v neděli na dotaz Práva.

"Přijatelnost pánů Motejla, Rychetského pro širší politické spektrum je myslím nasnadě. Pokud jde o jméno paní Bobošíkové, její odvaha vstoupit do věci ji šlechtí, uvidíme, jaké budou reakce ostatních parlamentních frakcí," reagoval místopředseda s tím, že by ale komunisté měli v každém případě podpořit jen jednoho protikandidáta současného prezidenta.

"Rozhodně bychom neměli ani ji (Bobošíkovou) nominovat jako třetí jméno, vedle Jana Švejnara či třeba Václava Pačese," řekl. Rozdělení v táboře Švejnarových zastánců by napomohlo Klausovi ke znovuzvolení.

Dolejš také přiznal, že přestože většina voličů KSČM podporuje Švejnara, pro některé je jeho jméno nepřijatelné. "Odhadl bych, že minimálně třetina našich voličů mu (Švejnarovi) stále nemůže přijít na chuť a bojí se rizik s jeho jménem spojených," podotkl.

Pokud by komunističtí poslanci navrhli třetího kandidáta, pomohli by tím hlavně Klausovi.foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Liberečtí komunisté chtějí kvůli Švejnarovi Dolejšovu hlavu

To také zřejmě stojí za záměrem libereckých komunistů, kteří chtějí docílit odvolání Dolejše z postu místopředsedy strany. "Budeme usilovat o jeho odvolání z funkce místopředsedy KSČM," řekla Právu předsedkyně místní organizace a členka Výkonného výboru strany Dana Lysáková.

Podle ní prosazováním Švejnara jedná Dolejš v rozporu se stranickými usneseními. Na Švejnarovu adresu uvedla, že je to "turista ze zahraničí", který ČR nezná. Lysákové se také nelíbí, že tři senátoři KSČM ve třetím kole první volby podpořili Klausova protikandidáta. "Měly by se tím zabývat stranické orgány," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám